Racing

Lundqvist befäster Indy Lights-ledning i halvtid

Linus Lundqvist avslutar den första halvan av 2022 års Indy Lights-säsong med en hälsosam ledning i förarmästerskapet efter en stark upphämtning i ett händelserikt och rödflaggat race på Road America.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Lundqvist gick in i helgens tävlingar med stort självförtroende efter en dominant dubbelseger i Detroit bara några dagar tidigare, och plockade också upp stafettpinnen på bästa sätt genom att toppa fredagens fria träning.

23-åringen från Tyresö fortsatte sedan att sätta tempot under den första halvan av lördagens tidskval – där han dock till slut gjorde ett sällsynt misstag och körde av under de avgörande varven på sin andra uppsättning däck.

Lundqvist fick därmed nöja sig med sjätte plats på gridden till söndagens race; ett ovant utgångsläge efter en svit som fram till dess inhyst fem raka pole positions.

Loppet runt den 6.5 km långa Road America-banan blev sedan minst sagt händelserikt. En olycka på det tionde varvet av 20 föranledde tidskrävande reparationer av ett säkerhetsstaket, vilket i sin tur ledde till ett avbrott på hela fyra timmar innan racet så småningom kunde återupptas.

När dammet väl hade lagt sig kunde Lundqvist till slut räkna hem en poängmässigt viktig fjärdeplats, efter ett race där han mot slutet satte stor press på amerikanen Hunter McElrea om den sista pallplatsen men inte riktigt lyckades klämma sig förbi.

Lundqvist tog målflagg som bäste HMD Motorsports-förare bakom en trio av rivaler från det konkurrerande Andretti Autosport-stallet.

– Det har varit en speciell helg, som kanske inte gick fullt ut som vi ville men där farten ändå har varit väldigt bra, säger Linus Lundqvist. Det såg väldigt lovande ut fram till misstaget i kvalet, och jag tror att det var det som kanske kostade oss en seger här. Med tanke på att vi startade som sexa, och tappade två platser i den första starten, känns P4 helt OK. Det är bra skadebegränsning, vi fortsätter att leda mästerskapet, och jag ser fram emot det som väntar under den andra halvan av säsongen!

Efter sju av totalt 14 race leder Linus Lundqvist nu Indy Lights-sammandraget 82 poäng före nye tvåan Sting Ray Robb, USA. Lundqvists ledning krymper därmed endast med två poäng jämfört med avståndet inför helgen.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.