Racing

Lundqvist först över linjen – men snuvad på första ovalsegern

Linus Lundqvist såg ut att ha kört hem karriärens första ovalseger när han korsade mållinjen först av alla i ett dramatiskt Indy Lights-race på Iowa Speedway på lördagen – men bestraffades i efterhand för en incident i kamp om ledningen.  

Foto: Penske Entertainment.

Lundqvist hade, i blott sin andra tävling någonsin på en oval, tagit sig fram till ledning när bara fyra varv återstod av säsongens nionde Indy Lights-race.

På det 71:a varvet av 75 utmanades HMD Motorsports-svensken dock av andraplacerade australiensaren Matthew Brabham (barnbarn till trefaldige F1-världsmästaren Jack Brabham). Duon gick sida vid sida i 250 km/h, men stötte olyckligt ihop i en situation där Brabham skadade sin framvinge medan Lundqvist enkelt kunde fortsätta mot segern – hans första på en oval.

Strax efter målgång tilldelades Lundqvist dock en bestraffning på tre platsers nedflyttning för sin del i sammanstötningen, och klassificerades istället som fyra. Nyzeeländaren Hunter McElrea, som startat i pole men som Lundqvist tidigare i loppet hade kört om i samband med en omstart, fick ärva segern.

– Det är tufft att bli av med en seger man redan börjat fira, särskilt ens första på en oval, säger Linus Lundqvist. Det var tight med Matt (Brabham), tuff racing. Jag var på innern och fick höra från min spotter* att det var fritt på utsidan, så jag gled ut i idealspåret – men tyvärr var Matt fortfarande där. Man måste lita på sin spotter i ett sådant läge och det var det jag gjorde. Det är hårfina marginaler på ovaler och den här gången blev det lite, lite fel, vilket vi får be om ursäkt för.

Lundqvist fortsätter att leda Indy Lights-tabellen efter helgens race, nu 77 poäng före nye tvåan McElrea. Tyresö-sonen visade genomgående prov på bra fart under hela helgen i Iowa, med snabbaste tid på den fria träningen och en stark andraplats i kvalet.

– Vi är jättestolta över vår insats den här helgen, avslutar Linus Lundqvist. Vi visste inte riktigt vad vi kunde vänta oss när vi kom hit, men farten har varit grym – igen – och det har varit väldigt roligt att tävla här i Iowa. Det är en kul bana med bra racing, och även om jag självklart hade velat ha den där segern så har det ur mästerskapssynpunkt varit ännu en bra helg.

Foto: Penske Entertainment.
Foto: Penske Entertainment.