Racing

Lundqvist skriver flerårigt avtal med Chip Ganassi i Indycar

Linus Lundqvist har skrivit på ett flerårigt kontrakt med toppteamet Chip Ganassi Racing och är klar för start i NTT INDYCAR SERIES från och med 2024.

Avtalet innebär att 24-årige Lundqvist tar plats hos ett av racingvärldens mest berömda team. Chip Ganassi Racing har vunnit INDYCAR-mästerskapet 14 gånger sedan den första titeln 1996, och har avlöpt med segern i klassiska storloppet Indy 500 vid fem tillfällen.

FotoINDYCAR.

– Att få ta plats i föraruppställningen hos Chip Ganassi Racing är en dröm som går i uppfyllelse, säger Linus Lundqvist. Med en heltidsstyrning i NTT INDYCAR SERIES, och dessutom för ett av de bästa teamen i mästerskapets historia, har jag nått en punkt jag jobbat för i hela min karriär. Det är svårt att sätta ord på hur mycket det här betyder. Jag vill rikta ett oerhört stort tack till Chip, Mike, min familj och alla andra som har stöttat mig på vägen fram till den här dagen.

Efter att i stor stil ha vunnit 2022 års INDY NXT-titel (tidigare känt som Indy Lights) fick Lundqvist slutligen en efterlängtad chans i INDYCAR när han, med kort varsel, anlitades för tre race med Meyer Shank Racing under den gångna månaden.

Tyresö-sonen greppade tillfället med båda händerna och visade omedelbart prov på imponerande fart, med snabbaste varv både i stadsloppet i Nashville och på World Wide Technology Raceway-ovalen så sent som i söndags. Däremellan körde Lundqvist också hem en 12:e plats – det bästa resultatet för säsongen i Meyer Shank Racings bil #60 – på Indianapolis Motor Speedway road course.

– Jag har fått en liten försmak av INDYCAR under de senaste veckorna, vilket kommer att hjälpa mig lite på traven inför nästa säsong, fortsätter Linus Lundqvist. Självklart kommer även erfarenheten från INDY NXT att vara värdefull.

– Med det sagt kommer det här att bli någonting helt nytt för mig. Nu är jag en del av ett etablerat toppteam på den högsta nivån av den här sporten. Jag vet att det kommer krävas mycket hårt jobb från min sida, men att ha förtroendet från ett team som Chip Ganassi Racing i ryggen är bästa tänkbara motivation. Jag ska göra allt som står i min makt för att ta vara på den här chansen.

Det nya avtalet sammanför ett av motorsportens mest framgångsrika stall och en fyrfaldig mästare på juniorstegen. På sin väg mot toppen har Lundqvist tagit hem både Formula STCC Nordic (2016), brittiska Formel 3 (2018), Formula Regional Americas (2020) och INDYCAR:s egen matarklass INDY NXT (2022).

– Det är fantastiskt att möjligheten att anlita Linus, en beprövad vinnare och regerande mästare i INDY NXT, har öppnat upp sig för Chip Ganassi Racing, säger teamets managing director Mike Hull. Han har bevisat att hans prestation på banan kan särskilja honom i racen på ett sätt som är nödvändigt i INDYCAR idag. Nästa steg nu är att växa tillsammans.

Lundqvist kommer att vara på plats med Chip Ganassi Racing på de två avslutande deltävlingarna av årets INDYCAR-säsong i Portland och Laguna Seca för att påbörja det förberedande arbetet inför 2024.