Racing

Dahlgren tar trippeln på Knutstorp till 50:e STCC-segern

Regerande mästare Robert Dahlgren hade sin bästa STCC TCR Scandinavia-helg i karriären när årets tredje tävlingshelg kördes på Ring Knutstorp i Skåne.

CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren slog till med kvalrekord, dubbla pole positions och vann samtliga tre race.

Foto: Anders Helgesson.

– Den här helgen var helt magisk. Jag tyckte vi hade bra fart i kvalet, men när regnet kom till racen hade vi en superbra bil. Det gick magiskt bra. Jag upprepar magiskt hela tiden, men så känns det att få vinna tre race, säger Robert Dahlgren.

Norrlänningen skrev även in sig i historieböckerna som den första förare att vinna över 50 race i STCC, när både seger 50 och 51 kom under lördagseftermiddagen i regnblöta förhållanden. CUPRA-föraren har nu öppnat upp en ledning i mästerskapet på 32 poäng.

– Det är en superbra bil och ett superbra team som gjort detta möjligt. Skam den som ger sig, och kör man STCC tillräckligt länge så kan man också få många segrar, säger Robert Dahlgren.

Lestrup Racing Team försökte utmana PWR Racing på Ring Knutstorp, och Andreas Bäckman startade som bil två i de första två racen. Bäckman lyckades inte kapitalisera på sin startposition, men var i ledning av race tre innan han gjorde ett misstag och Dahlgren smet förbi. Bäckman kunde tillslut bli tvåa i avslutande racet efter att Mattias Andersson fått en bestraffning.

– Det har vart en tuff dag i det blöta efter ett bra kval i torra förhållanden igår. I sista racet var det mycket bättre och jag är nöjd med det. Jag gjorde ett misstag på slutet, annars hade jag nog haft vinsten, säger Andreas Bäckman.

Bäckmans Lestrup Racing Team-kollega, Oliver Söderström, är den som ligger närmast Dahlgren i mästerskapstabellen efter årets tredje deltävling. Audi-föraren inledde med en andraplats som följdes upp med en femte- och sjätteplats.

Norske talangen Marius Solberg Hansen hade en fantastisk helg i sin Volkswagen Golf GTI TCR. Solberg Hansen tog en tredjeplats i det sista racet bakom Dahlgren och Bäckman, och lyckades även ta tre segrar i privatförarmästerskapet Däckteam Trophy som han leder efter Knutstorp.

– Det är helt otroligt att kunna vara med och ta en pallplats som ett privatteam med den bilen vi har. Jag är jättenöjd och jag hoppas vi kan fortsätta så här starkt i de kommande tävlingarna, säger Marius Solberg Hansen.

Lynk & Co-föraren Mattias Anderssons lördag gick upp och ner. Andersson började dagen med en tredjeplats efter en stark uppkörning genom fältet när regnet föll tungt över Skåne. I race två var MA:GP-föraren åter påväg mot en stark uppkörning som kom av sig med en avåkning och en sjundeplats.

Andersson korsade mållinjen i det sista racet som tvåa, men föll tillbaka till en femteplats efter att ha fått fem sekunders bestraffning som följd av en kollision med Isac Aronsson.

Axel Bengtsson tog sin första pallplats i STCC i race två, där CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren körde in som trea.

– Första pallen i en bil någonsin, och även i STCC. Det känns väldigt, väldigt bra, speciellt att stå på pallen tillsammans med Robert, säger Axel Bengtsson.

Hugo Nerman, som vann två race senast i Skellefteå, hade en tung helg. Två niondeplatser och ett brutet race blev resultatet för Brink Motorsport-föraren.

I juniormästerskapet tar Oliver Söderström över ledningen före Axel Bengtsson med 18 poäng. Hugo Nerman faller tillbaka till en tredjeplats.

CUPRA Dealer Team – PWR Racing har med en stark helg klättrat upp till ledningen av teammästerskapet före Lestrup Racing Team med 21 poäng. Tidigare ledarna Brink Motorsport är nu trea med 41 poäng upp till PWR Racing.