Karting

Historiens första SM i el-kart

Den 27-28 augusti avgörs historiens första junior- och senior-SM i el-kart i samband med Prins Carl Philips Racing Pokal. Totalt kommer 27 förare till start i SM-klasserna på GTR Motorpark i Eskilstuna. Bland deltagarna märks bland annat prins Carl Philip.

2022-08-25, Eskilstuna, GTR Motorpark, Presskonferens Prins Carl Philips Racingpokal. Foto: MIcke Fransson/teambild.se

– För tio år sedan drog vi igång Prins Carl Philips Racing Pokal. Tävlingen har vuxit hela tiden och i år kommer den även att omfatta SM i el-kart. Hur häftigt som helst, sa prins Carl Philip under torsdagens presskonferens på banan.

Prins Carl Philip är en av 17 förare i seniorklassen. Sin racingerfarenhet till trots är han inte någon stekhet kandidat till titeln. En av favoriterna är däremot Jesper Sjöberg från Västerås.

– Det hoppas jag, säger han med ett leende och avslöjar att målsättningen är högt satt:

– Jag vill bli svensk mästare och därmed kvittera ut en plats i världsfinalen, Rotax Max Challenge Grand Finals i Portugal i höst. Jag har kvalificerat mig till världsfinalen två gånger tidigare och blivit både fyra och femma. Jag skulle väldigt gärna vilja ha en pallplats.

Även i juniorklassen får mästaren en plats i världsfinalen.

Jesper Sjöberg är landslagsman i karting och driver eget team. Han tävlar både hemma i Sverige och internationellt. Bara för ett par veckor sedan slutade han trea i klassen KZ i SM i Kalmar. Den prestationen gav honom ett wild card till SM i el-kart i Eskilstuna.

Sjöberg räknar sig alltså själv som en av favoriterna men är samtidigt övertygad om att han kommer bjudas tufft motstånd.

– Till mina främsta konkurrenter den här helgen räknar jag nog Alex Bergqvist och Joel Ededahl, säger han.

I Kalmar blev för övrigt Sjöbergs klubbkompis i SMK Västerås, Noel Sundberg, svensk mästare i Junior 125. I Eskilstuna har han chans att ta ett andra SM-guld under en och samma säsong. Det har aldrig någon lyckats med tidigare.

Juniorklassen består av tio förare varav två är tjejer, Milla Sjöstrand från Södertälje och Hanna Kreitz från Sollentuna.

I juniorklassen återfinns även Jack Rudholm och Fabian Stureson, söner till tidigare STCC-stjärnorna Robin Rudholm och Johan Stureson.

Utöver ovan nämnda prins Carl Philip, Jesper Sjöberg, Alex Bergqvist och Joel Ededahl är Julle Ljungdahl från Norrtälje en förare vars deltagande väcker lite extra uppmärksamhet. Han kommer nämligen att dubblera – köra både SM (Senior) och Prins Carl Philips Racing Pokal (Rotax Max DD2-klassen).

– Vi tyckte det var en bra idé. Det ska bli kul att prova på el jämte DD2 även nom det kanske kan bli lite stressigt, säger Ljungdahl.

JSM och SM i el-kart avgörs som en miniserie där de som samlat flest poäng i tävlingens fyra heat kommer att utropas till svenska mästare på söndag.

Förarna tävlar i likvärdiga kartar, Rotax E20, som alla drivs av den den österrikiska tillverkaren Rotax.

– Spännande. Här har alla samma grejer vilket innebär att SM blir ett riktigt förarmästerskap. Det gillar jag, säger Magnus Krokström, sportgrensansvarig för bland annat karting på Svenska Bilsportförbundet.