Racing

NJ Motorsport vann långloppsserien Race4Fun

Under helgen kördes 8-timmars finalen av Sveriges största långloppsserie Race4Fun på Mantorp Park utanför Linköping. Efter en spännande finaltävling, som avgjordes på de sista varven, kunde teamet NJ Motorsport titulera sig mästare i 8H Cup för Klass 2.

NJ Motorsport. Foto: Hampus Carlsson/Cars in focus

Under lördagen kördes finaltävlingen i Klass 2 8H Cup. Där tävlar enklare tvåhjulsdrivna racingbilar som är 10 år eller äldre på R-Däck. Inför tävlingen hade teamet NJ Motorsport från Hovmantorp utanför Växjö ledningen i tabellen efter de fyra första deltävlingarna med sin Mini Cooper. NJ Motorsport var med och slogs i toppen hela tävlingen, och kunde med en tredjeplats i säsongsfinalen även säkra seriesegern på Mantorp Park. I kampen om segern blev det en rafflande avslutning där ST-Auto/Veidec Racing från Hörby gick in i den sista timmen som ledare, men varv efter varv kunde Team BC från Nässjö i en Honda Civic ta in sekund för sekund, och med några varv kvar att köra gjorde de omkörningen och kunde ta segern i finaltävlingen. ST-Auto/Veidec Racing slutar tvåa i tabellen, en enda poäng före Team BC.

– Det här kan vi göra om, säger Team BC efter sin andra raka seger. Vi har haft problem med bromsarna hela säsongen, men det har funkat ändå. Bilen är väldigt konkurrenskraftig och när strategin klaffar är vi med och fightas. Det var nervöst på slutet. Men nu ska vi fira!

– Det känns bra, säger Nicklas Jönsson från mästarteamet NJ Motorsport. Vi har kört på i vårt tempo och hållit oss borta från problem. Bilen har fungerat kanon.

Black Edition. Foto: Hampus Carlsson/Cars in focus

På söndagen kördes även den sista tävlingen i Svenska Skrotbilsklassikern. Där standardbilar som är 20 år eller äldre tävlar på standarddäck. Klassen är en omåttligt populär instegsklass in i racingen, och nästan 40 bilar stod på startlinjen i finaltävlingen. Teamet Black Edition från Vara i sin BMW har vart på pallen i samtliga tävlingar under säsongen, och avslutade året genom att ta sin tredje seger på fem tävlingar på Mantorp. Tvåa blev Motörpeg i en Peugeot före Göteborgs-teamet Semla Racing, som tog sin första pallplats i Race4Fun.

– Vi har kört sista 1,5 timmen utan styrservo, så det känns i armarna just nu, säger Nils Leijer från Black Edition. Vi startade sist, och därifrån kunde det bara bli bättre. Säsongen har gått över förväntan, men har man koll på sina saker och ett bra team så blir det ofta bra också.

Med fem tävlingshelger och 10 stycken 8-timmars race avklarade ser promotorn Emil Svensson tillbaka på ett fantastiskt år för Race4Fun.

– Denna säsong har vart helt magisk. Vi ser ett startfält som bara ökat och ökat, det är riktigt kul. Planeringen för nästa säsong har redan börjat, det kommer bli riktigt spännande! Jag vill rikta ett stort tack till alla team, funktionärer, Race4Fun Crew och alla andra som gjort detta möjligt, säger Emil Svensson.

Även om 8-timmars serien nu är avslutad, så är säsongen inte slut än för Race4Fun. Den 18 september arrangerar Race4Fun AB det nya mästerskapet Nordic Endurace 1 på Ring Knutstorp. NE1 arrangeras i samarbete med Svenska Bilsportförbundets racingutskott och är det officiella Riksmästerskapet i långlopp. Under helgen 15-16 oktober arrangerar även Race4Fun Sveriges enda 24-timmars race för Svenska Skrotbilsklassikern på Mantorp Park.