Racing

Stark premiär för RM i långloppsracing

I lördags kördes den första deltävlingen i riksmästerskapet för långloppsracing, Nordic Endurance 1, på Ring Knutstorp i Skånska Kågeröd. Tävlingen bjöd på flera överraskningar, och tre värdiga klassegrare, Pico Racing, Fyra 3 Racing och LMRacing.

Pico Racing – Segrare Klass A. Foto: NE1

Under fredagen arrangerades en testdag, där teamen fick känna på banan för första gången för säsongen. På lördagen kördes årets första av totalt fem deltävlingar i RM-serien med ett sex timmar långt race, där teamen som körde flest varv i respektive klass plockade hem segrarna.

I Klass A, för de motorsvagaste bilarna, var det inledningsvis en fight mellan fjolårets bronsmedaljörer Pico Racing och det nya teamet Hulting Motorsport. När Hulting Motorsport fick problem med ett växellådsfäste på sin Renualt Clio kunde Pico Racing köra hem premiärsegern i Abarth 500 före Team Gapet på andraplats.

– Det är rätt kul att lyckas vinna med en Fiat, eller Abarth. Dagen började bra och sen malde vi på och satte bra tider. Vi hade en liten incident, men det var allt, summerar Pico Racing.

I Klass B var det fjolårsmästarna Citius Motorsport i deras BMW som kopplade greppet om ledningen, men när deras motor havererade en dryg timme in i loppet tog Skararp Motorsport över ledningen. Deras BMW drabbades sedermera av bakaxelproblem, och Fyra 3 Racing från Värnamo kunde överta ledningen och hålla den in i mål. De vann före fritidsfordon.se och LSL-Racing.

– Det känns jättebra. Växellådan gick sönder med en timme kvar, så vi har kört på femmans växel till mål. Dagen har var kanon. Vi kom igång bra, har kört bra och fattat rätt beslut hela tiden, säger Fyra 3 Racing, som kör en BMW M3.

Fyra 3 Racing – Segrare Klass B. Foto: NE1

I Klass C öppnade DK Racing starkt i sin extrema Opel Manta. De hade ledningen fram till halva racet när de fick problem med bakaxeln och tvingades in i depå. Segerfighten kom då att stå mellan LMRacing och Curbs-Fillebaxter #16, båda i fabriksbyggda VW Golf TCR. LMRacing kunde succesivt öka luckan och vinna med fem varvs marginal. Team ALT Racing i sin nyinköpta Golf TCR blev trea i debuten.

– Först över linjen känns mycket bra. Inga misstag, taktiken satt perfekt, bilen håller och våra stopp var välplanerade, avslutar LMRacing.

Med årspremiären för Nordic Endurance 1 avklarad blickar man nu mot deltävling två den 11 juni på Falkenbergs Motorbana, som körs ihop med SSK-serien.

– Premiärhelgen går inte att sammanfatta som något annat än succé. Arrangemanget har vart på topp, och körningen på banan klanderfri. Inte en incident på sex timmars racing visar vilken hög klass teamen håller. Tyvärr var det några bilar som gick sönder, men vi hoppas alla kommer tillbaka mer laddade än någonsin till Falkenberg om en månad, säger Emil Svensson, promotor för Nordic Endurace 1.