Racing

Cirkus STCC – Dahlgren får tillbaka seger

Dagen innan STCC TCR Scandinavia-finalen på Mantorp Park inleds kommer chockbeskedet från Svenska Bilsportförbundet (SBF) att Robert Dahlgren får tillbaka sin seger från Skellefteå på grund av en ej fullständig utredning.

Det är SBFs Juridiska nämnd som efter överklagan från PWR Racing beslutat att en ny handläggning och beslut kring bestraffningen ska göras då Robert Dahlgren aldrig hördes av Disciplinnämnden under utredningen. Det innebär att Robert Dahlgren får tillbaka sin seger under tiden som Disciplinnämnden ska göra om utredningen, något som sker under finalhelgen på Mantorp Park där även ett nytt beslut väntas lämnas av SBF. Norrlänningen diskvalificerades från första tävlingen i Skellefteå tidigare i år efter en protest från Lestrup Racing Team då hans bil varit för låg vid efterkontrollen, något som PWR Racing hävdat varit på grund av en skada under tävlingen.

Motiveringen från Juridiska nämnden lyder:

”Juridiska nämnden (JN) undanröjer Disciplinnämndens (DN) beslut, ärende 2022-06, och återförvisar ärendet till DN för förnyad prövning. Tills nytt beslut är fattat är Robert Dahlgren (RD) återinsatt i resultatlistan med det antal poäng som hans placering i Race 1 i Skellefteå föranleder. Avgiften för klagan ska återbetalas.”

”RD har via ombud överklagat till JN och yrkar att bli återplacerad i resultatlistan eftersom handläggningen av ärendet hos DN inte har följt reglerna och att han som berörd av beslutet inte har fått yttra sig eller fått ta del av handlingar.”

”JN har inhämtat handlingarna från DN innefattande bland annat den kommunikation som förevarit. Härutöver har JN tagit del av överklagandeskriften från RD. Av utredningen framgår att RD inte beretts tillfälle att yttra sig i ärendet.”

Vad skall man säga… Det saknas inte dramatik i STCC, åtminstone inte utanför bananen. Förhoppningsvis lyckas Disciplinnämnden få till ett beslut innan starten av finalracen, så att publiken kan begripa vem som vinner eller förlorar. Det bör man kunna förvänta sig i landets högsta racingserie.

Om det senaste beslutet kvarstår efter Disciplinnämndens nya utredning innebär det att Robert Dahlgren får tillbaka 20 poäng medan titelrival Andreas Bäckman (Lestrup Racing Team) tappar tre poäng. I förarmästerskapet drar Robert Dahlgren i så fall ifrån med totalt 23 poäng, något som gör att han leder med 47 poäng över Andreas Bäckman istället för 24 poäng inför finalen där det finns 65 poäng kvar att köra om. I teammästerskapet drar PWR Racing ifrån Lestrup Racing Team till en ledning på 47 poäng istället för 14 poäng.