Racing

Dahlgren vann STCC-premiären

Regerande mästaren Robert Dahlgren la beslag på både pole och seger i STCC TCR Scandinavia-premiären på Ljungbyheds Motorbana framför 6500 åskådare. Dahlgren slog dessutom varvrekordet på väg till sin 51:a pole position under förmiddagen och säkrade sin 47:e seger totalt i dagens tävling.

Foto: Anders Helgesson

– En perfekt start på säsongen med pole och seger! Men jag fick kämpa hårt genom hela tävlingen för att hålla avståndet till Tobias, det gick inte att slappna av. Vi kommer att få kämpa i år, men vi har fått maximal poängskörd med oss och det ska vi bygga vidare på inför hemmatävlingen i Skellefteå, säger Robert Dahlgren.

PWR Racing-föraren skuggad av ärkerivalen Tobias Brink genom hela tävlingen. Brink Motorsport-föraren gjorde en stark start från tredje startruta där han plockade Oliver Söderström i första kurvan.

– Jag är framförallt nöjd med min start i tävlingen och klockrent att starta säsongen med en pallplats. Sedan var siktet satt på pole och seger, men vi får nöja oss med det idag. Vi vill vara längst fram och vi laddar om inför Skellefteå för att lyckas med det, säger Tobias Brink.

Med tredje plats totalt var Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström även segrande juniorförare.

– Att kvala tvåa med en helt ny bil som vi fick för mindre än en månad sedan känns oerhört bra. Sedan tappade jag en plats i starten, det är aldrig kul. Jag var inte riktigt nöjd med balansen i bilen, men jag är väldigt nöjd med att säkra en pallplats och en stor eloge till teamet som jobbat dag och natt inför premiären, säger Oliver Söderström.

Medan topp fyra förare höll avståndet till varandra var kampen om femteplatsen stenhård mellan sex förare.

Axel Bengtsson, som tog steget direkt från gokart till STCC i år, höll femteplatsen inledningsvis och var hårt ansatt från bland annat Andreas Bäckman, Isac Aronsson och Mattias Andersson.

Exion Racing-föraren Isac Aronsson gjorde ett försök att ta sig förbi på det sjätte varvet, men bromsade för sent och tappade ner till nionde plats.

Andreas Bäckman lyckades däremot ta sig förbi och säkrade en stark femteplats medan Bengtsson fick kämpa hårt för att hålla sig framför Mattias Andersson som arbetade sig upp från 12:e plats till sjunde plats när målflaggan föll.

– Det var en riktigt spännande tävling där jag lyckades kämpa mig från tionde till femte plats. Tyvärr var det för långt fram till topp fyra, så efter det handlade om att ta bilen i mål. Helgen har varit tuff för mig då jag aldrig kört i Ljungbyhed, men premiären lovar gott inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.

– Sexa i mål från sexa på startuppställningen känns helt okej. Jag fick försvara min placering genom nästan hela tävlingen, så jag tappade en del grepp när jag fick köra defensivt. Totalt sett så fanns det lite mer potential än vad vi visade, men för att vara min debuthelg i STCC så är det ett resultat vi får vara nöjda med, säger Axel Bengtsson.

Dennis Strandberg tog hand om åttondeplatsen som bästa privatförare bakom ratten på sin Volkswagen Golf GTI TCR som Rob Huff körde till STCC-titeln 2020.

– Jag är absolut nöjd med premiären. Vårt mål är att ta hand om STCC Däckteam Trophy i år och so far so good! Vi har inte kört en hel tävlingsdistans under testerna inför säsongen och vi har tagit stora steg framåt som team under premiären. Känslan är bra och vi tar nya tag inför Skellefteå där vi ska steppa upp det ytterligare, säger Dennis Strandberg.

Robert Dahlgren leder förarmästerskapet på 25 poäng, fem poäng framför Tobias Brink och sex poäng framför Oliver Söderström.

I teammästerskapet delar CUPRA Dealer Team – PWR Racing och Brink Motorsport förstaplatsen på 30 poäng, fem poäng framför Lestrup Racing Team.

Oliver Söderström har tre poäng tillgodo på Hugo Nerman i juniormästerskapet och fem till Axel Bengtsson på tredjeplatsen.

Dennis Strandberg leder privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy, fyra poäng framför Dejan Dragicevic.