Racing

Audis första STCC-seger på 11 år

Tobias Brink säkrade Audis första STCC-seger på 11 år samtidigt som SEAT Dealer Team PWR Racing-föraren Robert Dahlgren tog över STCC-ledningen efter två starka pallplatser på Anderstorp Raceway. De småländska tävlingarna bjöd på skiftande väder med sol och regnskurar och Race 1 startade på en fuktig bana där Volkswagen Dealer Team Bauhaus-föraren Johan Kristoffersson startade från pole position.

Den regerande rallycrossvärldsmästaren fick dock tidigt se sig passerad av de båda Cupra-förarna Daniel Haglöf och Philip Morin. Morin tog sig sedan snabbt förbi sin teamkollega och säkrade sin första STCC-seger någonsin medan Dahlgren kämpade sig tillbaka från en tuff start till tredje plats. Resultatet var PWR Racings andra 1-2-3-placering i år. Honda Team Sweden-föraren Mattias Andersson kämpade hårt i första tävlingen och tog sig upp genom fältet till fjärde plats framför Kristoffersson som fick nöja sig med femte plats.

I andra tävlingen ledde Andersson tävlingen från pole position framför båda Audi-förarna Brink och Micke Ohlsson. Morin, som segrade i första tävlingen, fick se sina hopp om ännu ett bra resultat släckas redan på första varvet då ett tekniskt problem gjorde att han bröt i sandfållan och tvingade ut säkerhetsbilen på banan. Anderssons tävling tog abrupt slut efter omstarten då Honda-föraren fick punktering på varv fem och gav ledningen till Brink framför teamkollega Ohlsson.

Dahlgren kämpade sig upp genom fältet och tog hand om andraplatsen medan WestCoast Racing-föraren Fredrik Ekblom gick segrande ur en hård kamp med Lestrup Racing-föraren Andreas Wernersson och Haglöf till en fjärdeplats. Ekblom var ynka 41 tusendelar från tredjeplatsen efter ett drag-race mot mållinjen med Dahlgren.

Haglöf hade en tung tävling då den tidigare mästerskapsledaren fick punktering i andra tävlingen och tappade ned till 19:e plats efter att tvingats i depå för däckbyte. Brink segrade med två sekunder över Dahlgren och säkrade därmed Audis första seger i STCC sedan 2007 då nuvarande WTCC-mästaren Thed Björk segrade i Falkenberg.

Dahlgren leder mästerskapet på 73 poäng med Haglöf 12 poäng bakom på andra plats och Kristoffersson 16 poäng bakom på tredje plats. PWR Racing SEAT Dealer Team leder teammästerskapet med 63 poäng över Volkswagen Dealer Team Bauhaus.