Rally

Oliver Solberg i sin fars framgångsspår

18 och ett halvt år efter att pappa Petter vunnit karriärens sjätte (av 13) VM-tävlingar i rally, gör sonen Oliver Solberg (21) sin debut i Rally New Zealand.

Triumfen 2004 var den första Solberg senior säkrade som regerande världsmästare – och den kom efter han vunnit sju specialsträckor och han ledde sedan tävling i stort sett ända in i mål. 2000 till 2012 körde Petter Solberg elva VM-tävlingar i öriket.

Nu är det arvtagarens tur. Oliver Solberg fyllde 21 förra veckan och kör karriärens tolfte VM-lopp i WRC-klassen.

– Både jag och mamma var här 2012 – senast tävlingen kördes. Jag minns den legendariska Whaanga Coast-etappen bäst, och jag kan inte vänta med att få köra den. Vägarna i Nya Zeeland är väldigt speciella och skiljer sig från vad vi ser i andra tävlingar. Det är mycket löst grus på toppen och har enorma lutningar både in och utöver, säger Oliver Solberg.

Mer än fem veckor har gått sedan Hyundai-föraren senast satt bakom ratten i sin i20 N Rally1-bil. I Rally Belgium gjorde den unge föraren ett stort intryck med sin fjärdeplacering, som är karriärens bästa hittills.

Rally New Zealand är säsongens tredje sista VM-tävling. Tävlingen består av 17 specialsträckor, där den första går på kvällen redan på torsdag. Tävlingen avslutas natten mot måndag svensk tid.

Foto: Austral, Hyundai Motorsport GmbH