Racing

Fem förare gör upp om STCC-titeln i finalrysare på Mantorp

Inte mindre än fem förare gör upp om STCC TCR Scandinavia-titeln 2022 i helgen med en klassisk finalrysare i Grande Finale på Mantorp Park.

Foto: Anders Helgesson

Regerande mästare Robert Dahlgren är den jagade föraren som kan bli en av bara två förare i STCCs 26-åriga historia med fler än tre titlar tillsammans med Richard Göransson (5 st) och Thed Björk (4st).

– Att komma till finalen som den jagade föraren är det bästa jag vet, det är det vi kämpar för. Och det är en speciell titelkamp i år. Tidigare har man tampats med en och samma förare i stort sett hela året. Men nu har vi fyra förare i kamp om titeln. Med det sagt så kommer vi inte köra annorlunda för att det är final. Vi kör som alltid med full attack med sikte på pole och segrar, säger Robert Dahlgren.

Andreas Bäckman jagar närmast bakom Robert Dahlgren efter en stark dubbelseger på Anderstorp Motorbana för två veckor sedan, 24 poäng bakom med 65 poäng kvar att köra om.

– Mantorp är den banan jag har sett fram emot mest på årets kalender och jag hade bra fart där ifjol i mitt inhopp då jag även slog banrekordet i kvalet. Strategin inför helgen kommer inte att skilja sig något mot de senaste tävlingarna, även om det är final. Målet är att plocka så mycket poäng som möjligt, både i kvalet och i tävlingarna, så får vi se vart det tar oss, säger Andreas Bäckman.

På tredje plats jagar hemmahoppet och STCC-veteranen Mattias Andersson som aldrig tidigare haft ett så bra läge inför en final sedan han började tävla i mästerskapet för 22 år sedan.

– Det är absolut kul att komma till finalen med en teoretisk möjlighet att ta guld för första gången. Sedan ska vi vara ärliga med att det måste gå väldigt dåligt för Dahlgren för att vi ska kunna ta guldet. Silvermedaljen ligger däremot i våra egna händer och vi går för medalj i helgen. Mantorp är ju den banan jag kört absolut mest på genom livet, 10 000 varv räcker nog inte och traditionellt sett har det gått väldigt bra för oss här, så känslan är helt klart bra, säger Mattias Andersson.

På fjärde plats ligger Audi-föraren Tobias Brink som tog hand om senaste segern på Anderstorp, dock 42 poäng bakom med 65 poäng tillgängliga i helgen.

– Vi går in i finalen med inställningen att allt kan hända. Givetvis är det tungt att vi ligger efter i poängen, vi är inte där vi ska vara och vi har inte haft ett så dåligt utgångsläge inför finalen på fyra år efter många stolpar ut. Nu kan vi bara ge vårt allt i finalen och Mantorp är den bana jag är mest segerrik på, helt klart en bra bana för oss och det gör mig oerhört taggad, säger Tobias Brink.

Siste man med teoretisk chans på titeln är Oliver Söderström som haft en mycket tung sista hälft av säsongen. Lestrup Racing Team-föraren har varit snabb men tappat viktiga poäng på grund av incidenter och en diskning senast på Anderstorp.

– Jag tar finalen som en vanlig tävling, jag har inget att förlora och jag kommer att gå flat out för segrar. Bara tråkigt att jag inte kan fightas om mästerskapet på riktigt, även om jag har en matematisk chans. Jag har inga förhoppningar utan går för att maximera våra möjligheter och ta så bra resultat det bara går, säger Oliver Söderström.

Kampen om teamguldet är ännu jämnare där regerande mästarna CUPRA Dealer Team – PWR Racing leder med 14 poäng över Lestrup Racing Team och 47 poäng över Brink Motorsport.

Totalt tävlar teamen om 120 poäng under finalhelgen.

Men jämnast av alla mästerskap är Junior-SM där Axel Bengtsson leder med fem poäng över regerande juniormästaren Oliver Söderström och 14 poäng över Brink Motorsport-föraren Hugo Nerman.

– Jag leder juniormästerskapet och ska göra mitt allra bästa för att ta titeln. Känslan är bra inför helgen, och vi kommer till en bana som vi har testat på och där jag känner mig hemma. Målsättningen är att vi kör hem alla tre gulden tillsammans, säger Axel Bengtsson.

I privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy leder norska stjärnskottet Marius Solberg Hansen med 37 poäng över FH Racing-föraren Rasmus Hedberg och 44 poäng över Volkswagen-föraren Dennis Strandberg med 65 poäng tillgängliga.