Racing

Sundahl mot Nilsson och Ericsson mot Rosenqvist i Carrera Cup-finalen

Lukas Sundahl mot Ola Nilsson i kampen om Cup-titeln och SM-guldet för GT-bilar. IndyCar-stjärnorna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist i en gästföraruppgörelse av aldrig skådat slag. Här är duellerna det snackas mest om inför lördagens final i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park.

Ola Nilsson och Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic

Porsche Carrera Cup Scandinavia står inför en högintressant, avslutande deltävling i Östergötland. När mästerskapet ska avgöras är det nämligen flera man-mot-man-kamper som står i fokus.

Hetast ur mästerskapssynpunkt är givetvis titelduellen mellan regerande mästaren, Växjösonen Lukas Sundahl och Ola Nilsson från Löddeköpinge i Skåne.  

Smålänningen, som vunnit Porsche Carrera Cup de fyra senaste åren, kliver in i finalen med en ledning på 13 poäng. Han har varit i liknande läge två gånger tidigare i karriären och stått som mästare båda gångerna. Sundahl är med andra ord van den situation han just nu befinner sig i.

– Jo, det är jag, men jag tar det här som vilken tävlingshelg som helst. Det är bara ut och köra så fort man kan och så får vi se vad det leder till, säger en avslappnad Sundahl dagarna innan finalen. 

Går för guld

Ola Nilsson känns mer taggad inför avslutningen. I den senaste tävlingen vann skåningen alla tre race och gick från halvljummen tabellfyra till het titelutmanare.

– Det finns ingen enkel väg att ta in 13 poäng på Lukas Sundahl i en Carrera Cup-helg med två race. Så är det självklart. Att vara före honom i båda finalheaten känns som ett måste, säger Nilsson som är tydlig med att det är titlarna han är ute efter, inte någon hedersam pallplats. 

– Jag är för mycket tävlingsmänniska för att vara nöjd med något annat.

Får Emil revansch?

Med 54 poäng kvar att tävla om är det fler än Sundahl och Nilsson som har en matematisk chans på guldet. Tredjeplacerade Hampus Ericsson, yngre bror till årets Indy 500-vinnare och en av finalhelgens gästförare, Marcus Ericsson, är inom räckhåll poängmässigt, men det troliga är kanske ändå att Kumlasonen i första hand får koncentrera sig på kampen om bronset. En poäng bakom skuggas han nämligen av Emil Persson från Karlskoga. Persson är ute efter revansch från i fjol då han faktiskt missade tredjeplatsen i mästerskapet med, ja just det, en enda poäng

Dominanter gör upp

I Porsche Approved Cup, klassen för den äldre Porsche 911 GT3 Cup-modellen (991 II), har publiken på Mantorp Park ytterligare en duell att se fram emot. Dalkarlen Andreas Ahlberg och Hannes Morin från Umeå har dominerat i tabelltoppen från start i våras och inför säsongens sista drabbning skiljer endast tio poäng mellan dem. Ahlberg har 246, Morin 236. 

Christoffer Bergström parkerar på tredje plats, men kan inte känna sig säker då han har formstarke Kjelle Lejonkrans närmast efter sig. 

Andreas Ahlberg och Hannes Morin. Foto: Armin Hadzic

Fördel Kågered

I teammästerskapet är det fördel Micke Kågered Racing, med bas i Linköping, inför finalen. Nykomlingsteamet består av förarna Lukas Sundahl, Andreas Ahlberg och Albin Wärnelöv och har alltså tre titelchanser på Mantorp Park.

I teammästerskapet toppar Micke Kågered Racing tabellen 50 poäng före Fragus Motorsport med 100 poäng kvar att köra om. 

Fantastisk avslutning

Stekhet blir självklart även duellen mellan IndyCar-förarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Båda kör Porsche 911 GT3 Cup (992) från Porsche Sverige i ett populärt gästförarprogram som når sitt slut i och med årets final. 

– För hela racing-Sverige blir det en fantastisk avslutning på det här programmet. Vi drog igång allt en majhelg på Ring Knutstorp 2017 med dåvarande Formula E-stjärnan Felix Rosenqvist i bil #911. Att få avsluta denna era med Marcus Ericsson, årets vinnare i Indy 500, samt numer etablerade IndyCar-föraren Felix Rosenqvist i samma lopp blir en värdig avslutning på ett väldigt lyckosamt projekt, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige. 

För Felix Rosenqvist blir helgens inhopp hans fjärde i mästerskapet. Så sent som förra hösten medverkade han och blev tvåa och trea i finalen på Mantorp Park. 

Trio i medaljkamp

I Porsche Carrera Cup Scandinavias supportklass, Porsche Sprint Challenge för Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, avgjorde 17-årige William Siverholm från Lerum mästerskapet med två segrar på Rudskogens Motorsenter i Norge för två veckor sedan. En spännande duell är ändå att vänta – om pallplatserna bakom den unge mästaren. Det är en rutinerad förartrio, som alla passerat 55 år, som gör upp dem. Tvåa inför avslutningen är Kenneth Ahnelöv, men han har bara åtta poäng att gå på mot Janne Gustavsson. Gustavsson har i sin tur Krister Andero 14 poäng bakom sig.