Racing

Lukas Sundahl Porsche Carrera Cup-mästare

21-åringen från Växjö avgjorde kampen om guldet redan i det första finalheatet på Mantorp Park. Lukas tog ledningen från pole position och behöll tätpositionen ända in i mål där hela Sundahl Racing fanns på plats för att ta emot mästaren. Tvåa i mästerskapet blev Oscar Palm och på bronsplats slutade Roar Lindland.

Segern i det första heatet var nyckeln till guldet för Sundahl. Den gjorde det omöjligt för jagande Palm och Lindland, som blev trea och femma i racet, att förlänga titelkampen till säsongens sista uppgörelse.
– Självklart var det skönt att jag kunde avgöra redan i det första heatet. Det trodde jag ärligt talat inte att jag skulle klara av, men jag fick direkt den lucka jag behövde och efter det försökte jag bara behålla den hela vägen in i mål. Det var varken nervöst eller speciellt dramatiskt, konstaterade Sundahl som jublade ikapp med teamet efteråt.
– Ett fantastiskt gäng. De lägger ner så oerhört mycket tid. Utan dem hade jag inte stått här.
Sundahl Racing är ett riktigt familjeteam som valt hemvävt när andra rekryterat ingenjörer och mekaniker från utlandet. Pappa Per är teamchef och han förfogar över en härlig samling släktingar och vänner som tillsammans skapat de förutsättningar som ligger till grund för att Lukas i dag står som mästare.

Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson/teambild.se

Betydelsefull titel

Per var minst sagt lättad efter framgången på Mantorp Park.
– Även om Lukas såg ut att ha läget under kontroll i det första heatet släppte inte nervositeten förrän vi var i mål. Men vi hade stenkoll på poängen genom hela racet så egentligen var det ganska lugnt, säger Per.
Guldsäsongen 2018 är Lukas Sundahl och Sundahl Racings fjärde i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Vi var nära titeln redan förra året, men hade väl inte riktigt den rutin som behövdes då, men i år har vi snäppat upp och framförallt tycker jag att Lukas utvecklats mycket. Han har mognat i sin körning, fortsätter en nöjd och lite rörd Per Sundahl.
– Det här betyder jättemycket. Tittar man på vilka som vunnit mästerskapet tidigare så är det inte vilka som helst. Det är jättemånga, duktiga racerförare som segrat i Porsche Carrera Cup Scandinavia så visst betyder det här supermycket.

Mästerligt facit
Lukas Sundahl kan blicka tillbaka på en mycket lyckad säsong. Han kom in i mästerskapet med en favoritstämpel på sig och genom två fullpoängare i premiären på Ring Knutstorp tog han kommandot direkt.
Efter det har han aldrig släppt förstaplatsen i tabellen ifrån sig och finalhelgen avslutade han allstså med två nya segrar, sin åttonde och nionde den här säsongen.
På sig väg mot titeln har Sundahl dessutom erövrat:
• Tolv pallplatser (9 segrar, 2 andraplatser, 1 tredjeplats).
• Nio pole positions.
• Sex snabbaste varv.
Ett mästerligt facit.

Palm silverman
Inför finalen på Mantorp Park hade andreplacerade Roar Lindland och tabelltrean Oscar Palm fortfarande en chans att snuva Sundahl på titeln. Båda förlorade den kampen i det första heatet, men med en enda poängs skillnad mellan dem levde silverfighten i allra högsta grad i det avslutande heatet.
Där var Palm på nytt den starkare av de två. Smålänningen, som fullföljde sin tionde säsong i Porsche Carrera Cup, blev tvåa bakom i Sundahl i heatet och besegrade därmed Lindland som avslutade med dagens andra femteplats.
Både Palm och Lindland hyllade den nye mästaren efter finalen.
– Lukas var ett strå vassare, framförallt under den första halvan av säsongen. Han är en värdig vinnare, inget snack om saken, sa Palm och norrmannen instämde:
– Han har gjort det bra. En värdig vinnare.