Racing

Hampus Ericsson i topp efter händelserik premiärhelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Hampus Ericsson toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia efter premiären i Anderstorp. Med seger i det första heatet och en tredjeplats i det andra åkte han från Scandinavian Raceway med 42 poäng i bagaget. Det är två poäng mer än regerande mästaren Lukas Sundahl, som lämnade premiären med dubbla andraplatser. Trea i tabellen inför nästa deltävling, som körs i Frankrike, är Ola Nilsson som vann det avslutande heatet före just Sundahl och Ericsson.

Premiären på den 20:e säsongen av Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes i bästa möjliga förhållanden. Anderstorp bjöd nämligen på sol och värme alla tävlingsdagar.

Förarna trivdes och gladast efteråt var trion Ericsson, Sundahl och Nilsson. Topptippade som de var levde de upp till högt ställda förväntningar.

– En smakstart på säsongen, konstaterade Ericsson, som vann det första heatet från pole position och som försvarade sin starposition från ruta tre i det andra.

Men Kumlasonen fick ta i. Mot slutet på race två uppvaktades han intensivt av Marcus Annervi. Kontakt uppstod i målkurvan och incidenten blev föremål för tävlingsledningens intresse. Ericsson kom dock undan med en skriftlig varning.

Inte helt nöjd

Lukas Sundahl, som var tvåa i det första heatet, tog kommandot från pole position i det andra, men efter några varv bakom säkerhetsbil kunde han inte försvara sin ledning mot en snabb Ola Nilsson.

– Två andraplatser är okey, men jag är inte helt nöjd. Det gick jättebra fram till omstarten, men säkerhetsbilen åkte långsamt vilket innebar att jag inte kunde rensa mina däck från gummirester. Därför hade jag svårt att försvara mig mot Ola, konstaterade den regerande mästaren.

Nilsson överlägsen

Nilsson, som med lördagens seger faktiskt vunnit fem av de sju senaste racen i mästerskapet, klagade över liknande problem som Sundahl. Ändå lyckades han ta sig förbi och väl i ledning kunde ingen hota skåningen. Nilsson vann det andra heatet överlägset.

– Så jäkla skönt! Vilken fart vi hade, sa Nilsson och medgav att framgången i racen (fjärde plats och seger) var en revansch för fredagens kval. 

Tuff start

Marcus Annervi var nöjd trea efter det första heatet. Efter fjärdeplatsen, och incidenten med Ericsson, i race två hade han inte lika lätt till skratt. Fyra totalt är han ändå i mästerskapet, med bra häng på förarna framför sig. 

Emil Persson och Daniel Roos var andra titelkandidater som hade önskat sig en bättre start i mästerskapet. Persson var sexa och sjua i heaten efter ett mindre bra kval och en avåkning i race två. För Roos gick det betydligt sämre än så. 

– En bromsplatta i kvalet, missad start i det första heatet och punktering i det andra. Jag har testat allt den här helgen. Katastrof, sa Roos vars bästa resultat blev en niondeplats.

Personbästa

Gladare än ovan nämnda trio var bland annat dubbelfemman Jan Magnussen och Gustav Bergström. Den sistnämnde visade att han tagit utvecklingssteg under vintern och slog till med personbästa, en sjätteplats, i det andra heatet. I det första slutade han på tionde plats efter att bland annat ha gått en tuff match mot ovan nämnde Roos.

Karlsson och Bergström

I Pro Am-klassen delade Mikael Karlsson och Christoffer Bergström på såväl segrar som tredjeplatser. Karlsson klassvann det första racet, Bergström det andra. Totalt i heaten tog båda målflagg på åttonde plats. Tvåa mellan dem blev först Hampus Hedin och därefter Thomas Karlsson. 

Trots likaresultatet toppar Karlsson tabellen två poäng före Bergström. Den förstnämnde fick nämligen välförtjänta bonuspoäng för snabbaste varv i båda racen. 

– Bra start på säsongen. Det här är min första racehelg i den senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup (992) och det känns skönt att jag hänger med bra direkt, sa Bergström efteråt.

Mikael Karlsson var självklart nöjd med att vara i ledning, men suckade lite lätt över sin insats i det andra heatet. Framförallt starten.

– Katastrof. Jag tror att jag fick för mycket hjulspinn och det kändes som jag var sist iväg. Efter det handlade det mest om följa John och hoppas på andras misstag, konstaterade Karlsson. 

Dubbelt Siverholm

I Porsche Carrera Cup´s supportklass, Porsche Sprint Challenge, blev det dubbelt William Siverholm överst på prispallen. 17-åringen, som är regerande mästare, vann båda heaten från pole position. Markus Lönnroth blev tvåa i båda racen med Ludwig Ellhage respektive Isabell Rustad som trea. 

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia körs som supportrace till 100-årsjubilerande Le Mans 24-timmars andra helgen i juni. Tävlingen körs ihop med Porsche Carrera Cup Frankrike.