Racing

Säsongspremiär för Carrera Cup

Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder året med en historisk rekordjakt, en intressant titelfight och gästförare i världsklass. 2021 adderas även en ny supportklass till racehelgerna med Porsche.

Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder traditionsenligt årets racingsäsong med premiärtävlingar på Ring Knutstorp utanför Helsingborg 7-8 maj. Skandinaviens ledande racingmästerskap avgörs som tidigare med 14 race vid 6 tävlingshelger.

Regerande mästaren Lukas Sundahl är den förste föraren att vinna mästerskapet tre gånger i följd (2018, 2019, 2020). I år satsar smålänningen hårdare än någonsin och har siktet inställt på ännu en mästartitel. Ett nytt rekord som i så fall skulle göra honom historisk som den ende föraren med fyra titlar.

Bland dem som gärna sätter stopp för Sundahls mästerskapsplaner finns fjolårets silver- och bronsmedaljörer Pontus Fredricsson och Edvin Hellsten, samt de unga talangerna i Driver Development Programme (DDP). Hampus Ericsson och Hugo Andersson är högintressanta efter att precis ha missat medaljplatserna säsongen 2020. DDP får dessutom ett intressant nytillskott i form av Patrick Rundquist.

Porsche Sveriges gästförarprogram är ett av de mest populära inslagen i serien med internationellt meriterade elitförare som utmanar det ordinarie startfältet. För att ytterligare spetsa till racingen är gästförarna från och med i år en officiell del av mästerskapet. De tävlande i Porsche Sveriges omtalade gästbil med startnummer 911 kommer således inte bara att kämpa om placeringar utan kör för poäng i förar- och teammästerskapet.

Enligt nuvarande plan kommer merparten av årets gästspel att göras av förare med erfarenhet från Formel 1 och Indycar, världens högst rankade racingmästerskap. Sedan tidigare är det klart att den mångfaldige svenska mästaren Fredrik Ekblom kör säsongspremiären. Ekblom har en lång lista med internationella meriter, bl.a. förarinsatser för racinglegendaren A.J. Foyt i Indycar.

– För 18:e gången är det dags för ett säkert vårtecken, säsongspremiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Med ett allt större intresse för serien är vi fler än någonsin som ser fram emot premiären, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Det blir spännande att under 2021 få följa alla de talanger som nu vill utmana Lukas Sundahl om mästartiteln.

En av de stora nyheterna till 2021 är utan tvekan Porsche Sprint Challenge Scandinavia. En ny officiell supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia som kommer att köras på samma banor under fem av huvudklassens tävlingshelger.

– Porsche Sprint Challenge Scandinavia är en ambitiös satsning på återväxten i svensk racing och ett resultat av vår passion för motorsporten, fortsätter Wermelin. En professionellt uppbyggd supportklass under Carrera Cup som är öppen för såväl avancerade entusiaster som unga talanger på väg uppåt i karriären.

Fortsatta restriktioner p.g.a. pandemin innebär att Porsche Carrera Cup Scandinavia tills vidare körs utan publik. Den rådande situationen med stängda gränser innebär även att ett antal norska ekipage saknas i de två klasserna under årets första tävlingshelg. Man räknar trots detta med ca 14 bilar i Carrera Cup och 22 bilar i Sprint Challenge under premiären.

Regerande mästaren Lukas Sundahl är den förste föraren att vinna mästerskapet tre gånger i följd (2018, 2019, 2020).