CrosskartDriftingEsportsKartingRacingRally

Sverige presenterar åtta förare till FIA Motorsport Games

Svensk Bilsport kommer skicka en trupp om åtta förare att utmana om medaljerna för Sverige i årets upplaga av FIA Motorsport Games, motorsportens egna OS, när tävlingarna avgörs i franska Marseille 26 till 30 oktober.

FIA Motorsport Games är bilsportens motsvarighet till de olympiska spelen. Under den sista veckan i oktober ska hela 17 olika grenar avgöras, med deltagare från hela världen med utgångspunkt från F1-banan Paul Richard i franska Marseille. Detta är den andra upplagan av spelen som genomförs, efter premiären i Italien 2019 där sex grenar avgjordes med svensk representation i fyra av dessa.

Svensk Bilsport skickar en spännande och meriterad trupp, som ställer upp med målet att utmana om medaljerna i åtta av de 17 grenarna.

I Drifting tävlar den nykorade svenska mästaren Mikael Johansson, i Rally2 kommer Jari Liiten med kartläsaren John Stigh som tog brons i årets SM, i Touringcar återfinns Andreas Bäckman som slutade trea i årets STCC.

Vidare representeras Sverige i Karting Sprint Senior av Joel Bergström, historisk som första Svenska Mästare i el-kart, samt Scott Kin Lindblom i Karting Sprint Junior. I Cross Car-klasserna ser vi RallyX Nordic-medaljörerna Patrik Hallberg i Senior och Alexander Gustavsson i Junior. Samt Mikael Sundström i Esport, som kvalade sig till platsen tidigare under hösten.

– Jag är riktigt laddad för att åka och tävla. Jag har kört ganska länge i Sverige och har haft blickarna mot att ta steget utomlands, och när en sådan här möjlighet kom gick det inte tacka nej. Vi kommer ge allt vi har och göra så gott det går, säger Mikael Johansson, Drifting.

Även rallyföraren Jari Liiten ser fram mot att tävla internationellt.

– Det känns otroligt roligt och lite nervöst. Detta blir den första riktiga internationella tävlingen jag kommer köra. Vi ska göra ett ordentligt test inför resan och komma så väl förberedda till Frankrike som möjligt. Nu när jag fått chansen vill jag göra det bästa jag kan av den, säger Jari Liiten, Rally2.

Den svenska truppen leds av Bilsportlandslagets förbundskapten Pier Steffansson.

– FIA Motorsport Games är en unik tävling inom bilsporten med så många sportgrenar och representerade länder som tävlar på samma områden under nästan en hel vecka. Jag var på plats vid premiären i Rom 2019 och bara sedan dess har arrangemanget vuxit till en tävling där både nationell elit inom vissa grenar och internationell världselit i vissa grenar är med och tävlar för sitt land. En riktigt bra satsning av det internationella förbundet tycker jag. Det ska bli riktigt spännande att se vad våra svenska förare kan prestera i Frankrike. Det är bra förare vi har med oss och att vi ska få med oss ett par medaljer hem är något vi siktar på, säger förbundskapten Pier Steffansson.