Racing

Jessica Bäckman sexa i FIA Motorsport Games

På Vallelungabanan i Italien mötte Jessica Bäckman hinder i form av bl.a. tidstillägg och problem med servostyrningen, men lyckades trots det erfara säsongens bästa start – och race överlag.
– Sammanräknat blev jag 6:a totalt i tävlingen av 20 internationella förare, vilket jag är nöjd med. Dessutom var det en väldigt häftig tävling att få vara en del av, säger Jessica Bäckman.

Helgen inleddes med bilparad genom Rom.

Helgen 31 oktober – 3 november anordnade FIA, det internationella bilsportförbundet, OS i Motorsport; det stora racingmästerskapet FIA Motorsport Games i Vallelunga, Italien. 20 talangfulla förare äntrade den 4 km tekniskt utmanande banan, försedd med såväl snabba som långsamma sektioner – ett ultimat test för att kora tävlingens sex vinnare i lika många kategorier. För Sverige körde Jessica Bäckman i kategorin Touring Car Cup och trots strul under träningarna och tävlingens första kval, lyckades Norrbottenstjejen knipa en sjätte plats i det andra kvalet.

– Vädret bjöd på varierande förhållanden och det tog ett tag för mig att förstå banan och dess grepp. Under det andra kvalet fick jag problem med servostyrningen men tack vare skickliga mekaniker lyckades jag nå sjätte plats vilket gav mig en bra startposition för söndagens race, säger Jessica Bäckman.

Säsongens bästa start
Under det första racet startade Jessica på en 14:e plats, fick till säsongens bästa start och handskades väl med flera fajter under loppet vilket resulterade i en sjunde plats. Väl i det andra racet regnade det i perioder och en sämre start följt av en smäll bakifrån av en annan förare till trots, körde Jessica upp sig till en sjunde plats och gjorde därmed ett av säsongens bästa race. Tidstillägg på grund av en incident med en annan förare placerade henne på en nionde plats men överlag kammade Jessica hem ett fint resultat.
– Sammanräknat blev jag 6:a totalt i tävlingen av 20 internationella förare, vilket jag är nöjd med. Dessutom var det en väldigt häftig tävling att få vara en del av och ärofyllt att få vara den första svensken att representera Sverige i Touring Car Cup i FIA Motorsport Games, säger Jessica.

Jessicas resultat
Fri träning 1 (Free Practice 1): 7:e plats
Fri träning 2 (Free Practice 2): 5:e plats
Qualifying 1 (Q1): 14:e plats
Qualifying 2 (Q2): 6:e plats
Race 1: 7:e plats
Race 2: 9:e plats
Totalt (race 1 + race 2): 6:e plats