Rally

Dubbel mästare ska jaga i Lima

Mästaren i rallycross älskar snö och is, och rallytävlingen i Lima.

– Den känns som min hemmatävling, säger Andreas Israelsson.

Israelsson började med rally för 20 år sedan, och har gästat Lima åtminstone ett tiotal gånger. Efter fyra SM-guld i backe slog han förra året knock på allt motstånd och körde hem guld i både backe och rallycross.

– En magisk säsong som slår allt. Nu ska jag ge Andreas Levin (Limas egen storåkare) en riktig match. Målet är att slå honom, för då blir det också en bra placering, fortsätter Israelsson.

Garaget har han på tomten hemma i Nordanåker, strax utanför Dala-Järna. En bit på dryga åtta mil från Lima. Det, i kombination med att han älskar snö och is, bäddar för att bilsportaren Andreas Israelsson drar till SM-upptakten Rally Lima den 4 februari.

– Det är min favorittävling! Och den ligger närmast, inte geografiskt men närmast mitt hjärta.

Genom åren har Israelsson kört det mesta som driver på två hjul: Corolla, Golf, Volvo, Seat… Till Rally Lima kommer han i en nyinköpt och noga genomgången Nissan Sunny. Premiär med en sådan.

– Jag vill ha samma förutsättningar som Levin och jag tror ”Nissan-familjen” blir farlig!

Den tredje till start i en Sunny är Oskar Sundell, Sandviken.

– Synd att Patrik Flodin har bytt klass. Det hade varit roligt att mäta sig med honom.

Senast de möttes var under SM i Östersund 2018. Då gjorde Israelsson ett inhopp och var före Flodin på några sträckor. Slutade trea i nationella 2wd, Flodin fick bryta.

– Ännu så länge har jag inte kört en meter med bilen, men ska testa här hemma i skogen.

När det sedan är dags för start har han två ivriga påhejare med i form av döttrarna Holley och Nickey, drygt sju respektive fem år.

– En stor anledning till att jag gick över till rallycross var att det inte går att ha en bebis med ute i rallyskogen, speciellt inte när min sambo Angelica satt i högerstolen. Men nu är tjejerna stora nog att vara med på serviceplatsen och vi ska åtminstone ta en topp fem-placering i Rally Lima, avrundar Andreas Israelsson, regerande svensk mästare i backe och rallycross som i Rally Lima har Björn ”BJ” Johnsson i högerstolen.

Andreas Israelsson i Nordanåker är regerande mästare i både rallycross och backe. Nästa helg ger han sig i kast med Rally Lima för att vinna den trimmade tvåhjulsdrivna klassen över Andreas Levin. Döttrarna Holley och Nickey tillhör supporterskaran. Foto: Annemo Friberg