Isracing

Superduo i Race of Champions

Johan Kristoffersson gör sin fjärde start i Race of Champions. I år kamperar han ihop med Mattias Ekström i nationstävlingen.

– Det blir ett starkt Team Sweden-lag. Jag har aldrig kört i lag med Mattias tidigare, så det ska bli skoj, säger Johan.

För andra året körs allroundtävlingen Race of Champions vid Pite havsbad, på is och snö. Startfältet är späckat av meriterade förare från olika kategorier inom motorsport. Förutom Kristoffersson och Ekström, tillsammans med totalt sex VM-titlar i rallycross, förgylls startlistan av till exempel rallylegenden och fjolårssegraren Sebastién Loeb samt formel 1-kvartetten Mika Häkkinen, Sebastian Vettel, David Coulthard och Valtteri Bottas. Lägg därtill att Petter och Oliver Solberg både ska tävla tillsammans och mot varandra, så förstår man att det blir en spektakulär tävling.

– Med ett sånt startfält finns inget utrymme för ens små misstag. Det är tuffa stegar upp mot final oavsett vilken halva man befinner sig på, konstaterar Kristoffersson.

Photo: Qnigan

Race of Champions har körts ända sedan 1988, men förra året var första gången i vintriga förhållanden.

– För oss är det ju betydligt närmare än att åka till Mexiko eller Saudiarabien och det är roligt med snö och is där man får åka runt och sladda.

Första året i Norrbotten blev dock en utmaning för arrangörerna. Storm och regn drog in natten före första tävlingsdagen, vilket komplicerade saker och ting.

– Det tryckte upp en halv meter vatten, så de fick stänga halva banan, men nu ser det ut att bli minusgrader och fina förhållanden, menar Johan.

2022 tävlade Johan Kristoffersson i Team Nordic tillsammans med danske Tom Kristensen, med vilken han vann sin hittills enda titel i RoC.

– Vi vann teamtävlingen i Mexiko 2019. Tom är en erfaren luring som behärskar många olika bilar.

I år möts istället Kristoffersson och Kristensen i första omgången av lördagens lagtävling. Kristensen kör tillsammans med IndyCar-föraren Felix Rosenqvist och ska försöka betvinga den starka svenska rallycrossduon.

På söndagen avslutas tävlingen med den prestigefyllda individuella tävlingen. Johan Kristoffersson är ute efter sin första titel i den här delen av arrangemanget.

– Det här är ju en jippotävling där man tycker det är en ära bara att bli inbjuden. Det är alltid mycket roligt som händer vid sidan av själva tävlingen, men när man väl tar på sig hjälmen är det klart man vill vinna och jag vill väldigt gärna ta den där individuella titeln.

Han har i första omgången lottats mot rallycrosskollegan Tanner Foust.

– En mångsidig chaufför. Han har kört både rallycross och Extreme E och behärskar även drifting, så det blir tufft.

Förarna tävlar i flera olika typer av bilar, såväl eldrivna som med förbränningsmotorer.

– Jag vet inte så mycket om bilarna än så länge, men det är två RX Lites-bilar, den ena med eldrift, säger Johan, som har laddat upp inför tävlingen med en förkylning.

– Inte optimalt, men så var det för Ekström ett år när han vann också, så det kanske är ett gott tecken.