Isracing

Ekström vann Race of Champions

Mattias Ekström visade än en gång världsklass och prov på sin mångsidiga talang. Under förra helgens tävlingar mellan världens bästa motorsportförare, tog Mattias hem segern i Race of Champions på isen i Piteå. Dubbla DTM-mästaren och rallycross-världsmästaren var känslosam och gratulerade sin motståndare i finalen, Mick Schumacher, som Ekström besegrade trots rökutveckling bilen.

Mattias Ekström tog hem sin 4:e förartitel i Race of Champions som kördes i Piteå.

Det gick hett till på isen vid Pite Havsbad. Under söndagens individuella tävlingar vann 44-årige Ekström mot alla sina motståndare. I kvartsfinalen mötte han Johan Kristoffersson, som liksom Ekström är världsmästare i rallycross. I semifinalen bjöd VM-rallyföraren Thierry Neuville på motstånd. Finalen präglades dock av speciella känslor: Efter att Mattias Ekström vann över Michael Schumacher under Race of Champions i London 2007 och i Peking 2009, mötte han Michaels son Mick i den avgörande finalen.

I den första omgången, som kördes i en Polaris, vann Mattias med 10,6 sekunder. Den andra omgången, som kördes i en Supercar Lites-bil, blev lite extra dramatisk när det efter ett halvt varv började ryka ur en säkringsdosa, vilket inte stoppade Ekström. ”Min andreförare ville stanna, men jag var inte så intresserad av att göra det”, sa Ekström roat efter att ha tagit bort säkringen i full fart. Utan att stanna fullföljde Ekström tävlingen på isbanan och var ändå 1,3 sekunder snabbare än Schumacher.

– Vilket fantastiskt resultat, och det på hemmaplan, sa en glad Mattias Ekström. ”Att tävla mot Mick var speciellt eftersom jag kört två finaler mot Michael Schumacher. Jag är väldigt stolt. Mick är en väldigt stor talang och han tog sig till finalen i Race of Champions. Han representerar nästa generation av motorsportförare, men jag kommer att fortsätta tävla så länge jag kan.”

Söndagens seger innebar den fjärde RoC-titeln för Mattias, som även vann över rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb vid den första tävlingen som arrangerades i Paris 2006.

Under helgen bjöd Mattias även på uppvisning av den legendariska, över 500 hk starka Grupp B Audi Sport quattro S1-bilen. Hans teamkamrat från Audi, den 14-faldige Dakar-rekordvinnaren Stéphane Peterhansel, bjöd samtidigt på uppvisning av den högst aktuella Audi RS Q e-tron, som både Mattias och Peterhansel körde under Dakarrallyt för några veckor sedan.