Rally

Norsk rallyseger i SM-premiären

Norrmannen Ole Christian Vejby vann Rally Lima med nästan en minut sedan PG Andersson fått stopp emot ett träd. Tvåa blev istället Patrik Flodin.

Det blev norsk seger i SM-premiären i Rally Lima. Ole Christian Vejby var snabbast över de nästan fjorton milen specialsträckor. Foto: Annemo Friberg

Internationella 4WD

En kvartett stod ut redan innan start i huvudklassen: VM-meriterade Ole Christian Veiby, KNA Kongsvinger, tillsammans med Torstein Eriksen, flerfaldige svenske mästaren PG Andersson/Anders Fredriksson samt återvändande Patrik Flodin/Göran Bergsten och Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg.

Vejby tog täten direkt, tätt följd av PG. Varpå svensken bestämde sig för att gå all in, for ut i snön och in i ett träd. Dessbättre inte värre än att han kunde ta sig till servicen, få bilen reparerad och starta om. Då han han fått avstå två sträckor och straffats med tio minuters tillägg. Därmed var hans dag förstörd.

Flodin försökte hänga på, och var den som tog andraplatsen. Åhlin, som inte tävlat på fyra år slutade trea.

– Vi var så nära en rullning på sista! Men får vi lite mer tid i den här bilen ska vi allt bjuda ännu större motstånd nästa gång, säger Åhlin.

PG körde strålande under andra etappen, slutade nia och vann prestigemötet på power stage och fick därmed fem extra SM-poäng.

För en vecka sedan gick Robert Andersson från två- till fyrhjulsdriven bil. Ett segerkoncept, för han trivdes så bra att det blev vinst i Nationell 4WD tillsammans med Jesper Samuelsson. Foto: Annemo Friberg

Nationella 4WD

Efter endast en vecka med nya bilen, en Mitsubishi tog Robert Andersson, Eskilstuna MK, och Jesper Samuelsson, Storfors MK, hand segern.

– Jag trivs redan bättre i den här än jag någonsin gjort en en tvåhjulsdriven bil. Otroligt kul, säger Andersson.

45 sekunder bakom körde irländske duon William Crieghton och Liam Regan in på andra plats. För dem ett viktigt genrep inför Rally Sweden kommande helg.

Första delsegern i SM grejade Oscar Sundell genom att vinna Nationell 2WD tillsammans med Joakim Söderqvist. Foto: Annemo Friberg

Nationella 2WD

Snabbast var Oskar Sundell, Sandvikens MK och Joakim Söderqvist, AMF Årsunda i sin Nissan Sunny. ”Jocke” har runt tjoget SM-delsegrar förut i högerstolen bredvid sin bror Tobias, men för Sundell var det den första.

– Det trodde jag aldrig! En bra dag kanske vi skulle nå topp tre. Nu vann vi i stenhård konkurrens och det känns väldigt bra, säger Sundell.

Han var 52 sekunder före hemmaföraren Andreas Levin och Therese Levin, också de i en Nissan Sunny. Trea friskt gasande Emil Karlsson, som med sin stora Volvo bemästrade snön och spåren på bästa sätt.

Dagen innan start sköt Isak Reiersen motorn i sin Ford Fiesta Rally4. Räddningen blev att hyra en likvärdig bil av en kompis, och det slutade med överlägsen seger i internationell 2WD. Foto: Stefan Pettersson

Internationella 2WD

Forne crosskartföraren Isak Reiersen, Östmarks MFF höll för favoritskapet och vann tillsammans med Lucas Karlsson, SMK Nyköping. De råkade ut för motorhaveri dagen innan start och ringde genast Isak Nordström, som tvingats lämna återbud. Den forne konkurrenten i crosskart var inte sen att hyra ut sin bil. Med vilken Reiersen alltså vann.

– Så otroligt tacksam över att jag fick ta bilen och att det gick riktigt bra, för i morgon ska Nordström köra den under SM-veckan i Falköping, säger Reiersen.

Två minuter längre tid behövde tvåan Stefan Olsson och Eira Solberg, Lima MS, för att ta hand om andraplatsen.

Fagerstas Martin Lundqvist var storfavorit till segern i klassen Standard och vinst blev det. Och en imponerande 43:e plats totalt. Foto: Stefan Pettersson.

Standard

När förarna själva fick namnge sina värsta konkurrenter ett par dagar innan start svarade samtliga tillfråga – direkt – Martin Lundqvist! Ingen dum gissning, för fagerstaföraren inte bara vann klassen, utan slutade på en imponerande 43:e plats totalt. I högerstolen, som alltid, Christian Segerström. De kom till Rally Lima med helt nybyggd Volvo S40. De hade visserligen testat lite, men då hamnat bredvid vägen.

– Det var lite spänt i morse. Det är första tävlingen i bilen och första sträckan var längre än vad vi hunnit testat med bilen… Vi är jättenöjda och planen är att fortsätta SM-säsongen, säger en nöjd Martin Lundqvist.