Rally

Kruse tillbaka i Rally-SM

I Hässleholm och Snapphanerallyt är Kruse tillbaka i Rally-SM tillsammans med Team Nybe och 15-åriga kartläsartalangen Maja Bengtsson.

Foto: JC Rallypics

Jonas Kruse är tvåfaldig Svensk Mästare i rally 1994 och 2000. Han är också ett bekant ansikte och röst för motorintresserade runt om i Sverige genom sin roll som expertkommentator för bland annat Rally-VM hos Sveriges Television.

– Det känns fruktansvärt bra, jag är otroligt tacksam för chansen jag fått av Nybe. Jag ser kanske detta som sista chansen jag får att köra rallybil på bra nivå och tycker det ska bli så kul. Jag ser verkligen fram mot det, säger Kruse.

Jonas och Maja kommer tävla i en Volvo 940 i klassen Trimmat 2WD. Inför deras gemensamma SM-debut har de kört en del tester och även tävlingen Slottssprinten Light i Katrineholm. För Maja är detta första gången hon åker en SM-tävling. Men hon har bra hjälp vid sin sida. Förutom all Kruses erfarenhet så har hon även stöttning från pappa Mathias Bengtsson som förra året blev dubbel Svensk Mästare som kartläsare ihop med Robin Sandberg.

– Det ska bli hur kul som helst, säger Maja. Att åka SM har vart mitt största mål i år och det känns bra att det äntligen är dags. Att få göra det ihop med en förare som Kruse är en ära. Det blir mycket nytt för mig eftersom jag inte åkt SM tidigare. Men jag har haft bra hjälp av pappa och Jonas, så jag känner mig ganska säker.

Kruse körde senast i SM 2018 när han gjorde sin första SM-start ihop med Team Nybe i Älmhult, nu ser han fram mot att komma tillbaka till de klassiska Snapphanevägarna i Hässleholm.

– Jag har kört Snapphanerallyt många gånger, men det är längesen nu. Jag kommer knappt ihåg när det var senast, men jag minns vissa bitar av Hovdala-sträckan. Det är märkligt att man glömmer av mycket, men vissa sträckor glömmer man aldrig, säger Kruse.

Just Hovdala är rallyts längsta sträcka på runt två mil, när sträckan avgörs som sistasträcka i rallyt på lördag eftermiddag blir det den längsta sträckan Maja åkt i sin rallykarriär.

– Jag har hört väldigt mycket om den sträckan. Det ska bli roligt att åka den, en riktig upplevelse. Men samtidigt har jag aldrig åkt en så lång sträcka innan, så det kommer bli speciellt och utmanande, säger Maja.

Motståndet i klassen Trimmat 2WD är det tuffaste på länge, med nästa 50 bilar som ställer upp.

– Det verkar vara bra konkurrens, och det känns som medelnivån har ökat i SM. När jag körde i det nationella klassen i SM som det hette då kunde det också vara så här mycket bilar. Då var det kanske 15 stycken som kunde vinna. Nu känns det som det är en smalare topp i klassen, men en mycket större bredd där många åker riktigt fort i bra bilar. Jag upplever utvecklingen så. Oavsett så kommer det bli tufft i helgen, avslutar Kruse.