Rally

Flodin och Bergsten vann Kolsvarundan

Det var ett starkt startfält som ställde upp i den fjärde deltävlingen i rally-SM under lördagens Kolsvarundan. 15 ekipage kom till start i R5 – den trimmade fyrhjulsdrivna klassen, Det blev Patrik Flodin, Ilsbo MK och hans co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, som kammade hem segern i fjärde deltävlingen av Rally-SM idag.

Foto: Erik Högberg

Rallyt var en endagarstävling där fyra sträckor kördes, följt av ett serviceuppehåll och därefter kördes de fyra sträckorna om en avslutande gång.

När hvududkonkurrenten i SM-tabellen, Johan Kristoffersson, bröt redan på första sträckan valde Patrik och Göran att inte slå av på tempot. De höll istället upp en hög och stabil fart – kammade hem en av sträckorna och blev näst snabbast på de tre andra innan serviceuppehållet.

Till servicevilan låg Patrik och Göran på andraplats. Fredrik Åhlin ledde och P-G Andersson låg på tredjeplats.

P-G, Andersson som hade problem med bilen under förmiddagen, kastade in handduken efter service. När sedan Fredrik Åhlin tvingades bryta på SS5 övertog Patrik och Göran ledningen i rallyt och kunde sedan bevaka den ända in i mål. Under eftermiddagen vann de åter en av sträckorna och fick tre nya andraplatser. Dessutom förbättrade de sina tider rejält jämfört med förmiddagen.

I och med sin seger plockar de hem 25 nya SM-poäng. Dessutom kammar de hem fyra extrapoäng efter sin andraplats på den sista sträckan som var en sk powerstage.
– Det blev ett konstigt slut på det här rallyt när Åhlin bröt. Grymt imponerad över hans tempo eftersom han inte kört rally på länge. Men en seger är en seger – även om det kanske inte riktigt kändes så när Åhlin försvann. Kolsvarundan har varit ett krävande, men kul rally. Snabba sträckor med dolda svängar. Födelsedag i går och seger idag med viktiga SM-poäng. Det har varit en grymt bra helg, säger Patrik.

Patrik och Göran vann rallyt med drygt en och en halv minut före Martin Berglund och två minuter före Mattias Monelius. De ligger kvar i SM-ledning när två deltävlingar återstår i SM-serien.

Nästa deltävling körs 6-7 september i Linköping.