Offroad

SxS Nordic växlar upp för vintertävling i Piteå

Till helgen är det dags för SxS Nordic att inta norra Sverige. På den 4,5 kilometer specialbyggda banan ska trettio förare göra upp under seriens andra deltävlingen.

– Det här är mer än bara race. Det är äventyr, adrenalin och ett fantastiskt gäng likasinnade människor, säger SxS Nordics grundare Mattias Ekström.

Under hösten 2022 lanserades en helt ny racingserie för side-by-side-fordon, med motorsportikonen Mattias Ekström i spetsen. På lördag arrangeras seriens andra deltävling, som även blir den första av två vintertävlingar.

SxS Nordics allra första tävling gick av stapeln i Hedemora i oktober, med 24 förare i premiären. Inför den andra deltävlingen i Piteå kommer 21 Can-AM-fordon finnas på startlinjen och eftersom serien tillåter delade fordon kommer 30 förare till start.

Deltävlingen arrangeras lördag 28 januari tillsammans med Piteå Motorsällskap. De tävlande kommer köra på en 4,5 kilometer lång specialsträcka, två gånger åt vardera håll. Sträckan är en kombination av rallycross- och motocrossbana och smala skogsvägar.

SxS Nordic är en serie som välkomnar både hobbychaufförer och och professionella förare. Terrängserien är enbart öppen för Can-Am Maverick XRS/XRC side-by-side-fordon, som är utrustade med ett särskilt säkerhetskit. Det gör att alla tävlar på lika villkor under hela serien.

– Under vår första tävling såg vi stor entusiasm och glädje hos de tävlande, säger Mattias. Det visade att det finns en hunger för en mer prisvärd och rolig motorsportserie i Sverige. Redan inför den andra deltävlingen har vi fler bilar på startlinjen, och jag känner verkligen att det finns en stark potential för att serien ska fortsätta växa i framtiden. Den första tävlingen hade en ordentlig terrängbana med utmanande lera, grus och sten. Nu rör vi oss norrut för snö och is. Var och en av dessa deltävlingar levererar helt olika förutsättningar och utmaningar för förarna, och understryker hela andan som finns i SxS Nordic. Det här är mer än bara race. Det är äventyr, adrenalin och ett fantastiskt gäng likasinnade människor.

Foto: SxS Nordic