Racing

Lyckad GT4-debut för Jessica Bäckman

Föregående helg, 4–5 mars, kördes femte deltävlingen av GT Winter Series på Navarra-banan i norra Spanien. Jessica Bäckman stod på startlinjen för första gången 2023 i en ny bil; Aston Martin AMR Vantage GT4 och för ett nytt team; PROsport Racing Team. Jessica gjorde en imponerande GT4 debut där hon körde hem två andra platser i racen.

– Kul att vara i gång igen efter det långa vinteruppehållet, jag är nöjd med min säsongsinledning och har fått mycket värdefull körning i helgen. Extra kul att det räckte till två andra platser i racen, säger Jessica Bäckman.

GT Winter Series går in i sin tredje säsong, starkare än någonsin och med fler tävlingshelger på de vackraste racerbanorna i södra Europa. Från december till mars, med tävlingar i Spanien och Portugal, där varje deltävling består av två sprintlopp (sprintrace) på 25 minuter vardera och ett långlopp (endurance race) på 60 minuter där man gör ett förarbyte efter halva loppet. Förarna tävlar om poäng i sin klassificeringsklass och seger i den totala ställningen. Bilarna är byggda enligt det globala GT4-reglementet, vilket innebär att det till exempel är samma bilar som används i resterande GT4-mästerskap runt om i världen. Föregående helg, 4–5 mars, kördes mästerskapets femte deltävling på anrika Circuit de Navarra i Spanien där den unga, svenska stjärnskottet Jessica Bäckman gjorde debut i bakhjulsdrivna Aston Martin AMR Vantage GT4 bilen för PROsport Racing Team i tävlingssammanhang, vilket hon gjorde med bravur då hon körde hem två andra platser och flera erfarenheter rikare.

Kval

Söndag morgon började med kval på den kalla Navarra banan där Jessica för första gången skulle kvala in i GT4-sammanhang. Hon satte snabbt upp farten snabbt och var inte långt efter den snabbaste bilen, men fick tyvärr sina bästa varv strykta på grund av hon använde för mycket bana i vissa kurvor och kvalade därav in på tredje bästa tid.

Spint- & Endurance Race

Vid sin första start i GT-racing fick Jessica Bäckman en bra start och tog flera placeringar i de totala klassificeringarna och körde även upp sig till en andraplats i GT4-klassen. Jessica lyckades försvara andra platsen hela vägen till mål i det 25 minuter långa sprintracet och tog därav sin första pallplats i sitt allra första GT4-race någonsin.

På eftermiddagen var det dags för det 60 minuters långa Endurance Racet, där man delar bil efter halva loppet, och det var Jessicas teamkompis Gabriela Jílková som startade racet. Jílková hade en bra start och behöll andra platsen i klassen efter täta fajter, de tre bästa i klassen kämpade vid ett tillfälle åtskilda med ett par tiondelar. Efter halva loppet var det dags för depåstopp och förarbyte där Jessica Bäckman tog över ratten på Aston Martin AMR Vantage GT4 bilen på en tredje plats.

Svenskan satte sig in sin rytm och började jaga bilen framför, tillslut var Jessica ikapp systerbilen av PROsport och tillslut lyckades landslagsföraren även knipa sig förbi och in på en andra plats efter en lyckad omkörning. En andra plats som hon sedan höll hela vägen i mål i det 60 minuters långa racet. Jessica korsade mållinjen som 2:a i klassen och 13:e totalt tillsammans med teamkompisen Gabriela Jílková.

Under engångshelgen i Navarra tog Jessica två av två andra platser i racen, Bäckmans GT-racingdebut var med andra ord lyckad, då hon visade stor framgång och anpassningsförmåga till en helt ny bil.

-Jag är nöjd med min tävlingsdebut i GT4, GT Winter Series är ett perfekt sätt att lära sig alla tävlingsmomenten på effektivast sätt. Att få lära sig en helt ny bil i tävlingssammanhang och tävlingsformat är nyttigt för framtiden och väldigt glad att min debut räckte till två andra platser, bättre än vad jag kunde förvänta mig. Mycket att lära mig för att nå dit jag vill, men stora steg framåt i helgen, stort tack till PROsport Racing för en mycket lärorik helg, säger Jessica Bäckman.

Jessica’s resultat:
Tidskval 2 (15 minuter): 3:e plats
Sprint Race 2 (25 minuter): 2:a plats
Endurance Race (60 minuter): 2:a plats – byter förare efter halv loppet