Rally

Mille Johansson med ny kartläsare kör Junior-EM i rally

Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kommer 2023 köra Europamästerskapet för juniorer i rally. Tillsammans med sin nya kartläsare Johan Grönvall från Arvika kommer man under året köra sex deltävlingar i FIA ERC Junior tillsammans med det VM-meriterade teamet IKsport i en tvåhjulsdriven Ford Fiesta Rally4.

– Det ska bli riktigt roligt, och utmanande, att komma till start i årets Junior-EM. Målet med denna säsong är att bygga erfarenhet från dessa tävlingar, och självklart lyckas med flera framskjutna placeringar, säger Mille.

2022 gjorde Mille Johansson sin internationella tävlingsdebut, när han tillsammans med IKsport körde det Slovenska mästerskapet i rally. Där visade Mille fart redan från start genom att ta en sträckseger i sin första tävling på asfalt, och under året ta tre pallplatser i det tuffa mästerskapet. Nu tar Mille klivet upp på den högsta Europeiska nivån tillsammans med IKsport. Säsongen körs över sex deltävlingar, med premiär i Polen 20-21 maj – Knappt tre veckor efter Milles 18-årsdag.

– Jag kommer från ett år på enbart asfalt i Slovenien, vilket var hela tanken med den satsningen. Eftersom halva Junior-EM körs på just asfalt. Vi fick den erfarenheten där, vilket vi inte har samma möjlighet till i Sverige. Jag fick även ett första år med egna noter, vilket var otroligt lärorikt, fortsätter Mille.

Sedan Mille började med karting, och senare formelbilsracing, har målsättningen från dag ett vart att ta sig till Rally-VM, WRC. EM-serien drivs numera av VM-promotorn, vilket bland annat innebär att samtliga sträckor från samtliga deltävlingar direktsänds via Rally.TV samt att vinnaren i EM-serien får en styrning i efterföljande års Junior-VM.

– EM har verkligen lyfts i år, och det betyder att tempot kommer skruvas upp med fler snabba ekipage från hela Europa. Det kommer bli tufft att hänga med, men vi kommer göra vårt bästa, och hela tiden utvecklas, säger Mille.

Ny kartläsare i satsningen blir Johan Grönvall från Arvika. Johan har de senaste säsongerna åkt med Linus Harling i SM, där de förra året tog medalj i både SM och JSM.

– Det ska bli intressant att få sätta sig i bilen ihop med Mille denna säsongen. Mille är en ung förare som redan samlat på sig en hel del erfarenhet och har ett högt mål med sin karriär, så ska bli riktigt kul att följa med på denna resa. Hans satsning och ambition inom rally är helt otroligt, säger Johan. Att få åka EM känns för mig väldigt stort. Just detta med att tävla utomlands, och att få åka EM har vart både en dröm och ett mål när jag startade min karriär. Så nu när jag väl får chansen att göra det, så ska jag ge allt för att det ska bli en lyckad säsong.

– Johan kommer från SM-sammanhang, och vill satsa ut mot Europa. Så det var ett perfekt tillfälle att börja tävla tillsammans. Vi har haft ett möte, och ser fram emot första testet tillsammans, avslutar Mille.

Rally-EM, FIA European Rally Championship, för juniorer körs över sex deltävlingar. Serien inleds den 20-21 maj på grus i Polen och fortsätter sedan till Lettland och hemmatävlingen i Värmland i Sverige 7-8 juli. Efter tre tävlingar på grus avslutas serien med tre asfaltsrallyn i Italien, Tjeckien och Ungern. Samtliga ekipage i Junior-EM är 27 år eller yngre, tävlar i tvåhjulsdrivna bilar och kör på däck från Hankook.

Mille kommer fortsätta sin satsning ihop med Skånska teamet GN Motorsport, och köra utvalda tävlingar i Sverige och andra länder under året. Samt mentorskapet från den dubbla världsmästaren Pontus Tidemand, som även han kör EM-serien i den fyrhjulsdrivna klassen.