Racing

McLaren Sverige sponsrar Daniel Roos

I ett nytt och nära samarbete sponsrar McLaren Sverige racingstjärnan Daniel Roos och GT4-teamet ALFAB Racing – som i år tävlar med McLarens nya Artura GT4 . Samtidigt blir Daniel Roos ny proffsförare under McLarens kundevent.

Foto: Tony Welam

2022 års mästare i Pro/Am i GT4 Scandinavia, Daniel Roos och Erik Behrens i ALFAB Racing, växlar upp. Efter att framgångsrikt ha tävlat med en McLaren GT4 570S under fem års tid ska de nu försvara titeln i en helt ny Artura GT4 – McLarens allra senaste racingskapelse.

– Fantastiskt kul!”, säger Daniel Roos. 570S har hängt med oss ända sedan 2017, vi kan den utan och innan. En fantastisk bil, men nu ser jag verkligen fram emot nya utmaningar och nya möjligheter med en ny bil som har ännu fler funktioner. GT4 570S var 70 procent standardbil och 30 procent racingbil. Med Artura GT4 har man vänt på de siffrorna och gjort en fullfjädrad racingbil.

Fram till tävlingspremiären den 5-7 maj på Mantorp Park väntar en hel del testkörningar för att spika de ultimata inställningarna.

– Det finns tusentals olika småjusteringar man kan göra, och ännu fler är det med Artura jämfört med 570S. Vi jobbar tätt tillsammans med ingenjörerna och går igenom all data för att se var vi kan förbättra oss. Bilen ska kännas som en ryggsäck, då är den bra. Du ska köra bilen, bilen ska inte köra dig.

Men Daniel Roos, tillsammans med förarkollegan Erik Behrens och övriga kollegor i ALFAB Racing, är i gott sällskap under hela processen. Nytt för i år är nämligen att McLaren Sverige – som en del av Semler Premium – kliver in som ny sponsor och samarbetspartner.

– Jag har alltid haft ett bra samarbete med McLaren-fabriken när det kommer till utvecklingen av bilen, setup-frågor, uppdateringar och andra generella frågor som handlar att optimera bilen, säger han.

– Att nu få ha det här nära samarbetet på hemmaplan med McLaren Sverige och Semler Premium, för att tillsammans utveckla teamet och bygga något riktigt bra, är fantastiskt kul. Vi och ALFAB Racing är väldigt glada och tacksamma att kunna få den här breda supporten i lilla Sverige, det är få förunnat.

Daniel Roos är en av svensk racings absolut mest framgångsrika förare. Sin första SM-titel erövrade han i karting redan som 15-åring och efter det har han bland annat vunnit Formel Ford Zetec (2005), Formel Renault 2.0 (2010), Swedish GT (2016, 2017) samt GT4 Scandinavia både 2019 och 2022. Samarbetet och sponsorskapet med McLaren Sverige innebär att McLaren-kunderna nu får en unik tillgång till racingstjärnans allsidiga förarkompetens: Daniel Roos blir ny proffsförare och instruktör under McLaren Sveriges kundevent.

– Jag ska hjälpa till och utveckla McLarens kunder, med deras egna bilar, så att de blir ännu bättre bilförare på banan. Det är fantastiskt kul och inspirerande att få coacha förare individuellt, att anpassa och maxa coachningen efter just deras personlighet och körstil, och samtidigt bli ett ansikte utåt för McLaren Sverige.

Coachning av andra förare är redan en naturlig del i hans racingkarriär. I Pro/Am, där en proffsförare och en amatörförare delar bilen med flygande förarbyten under det timslånga racet, är hela idén just att växa som helhet.

– Det roliga är samarbetet och sammanhållningen i depån, och att få utveckla en förare som Erik Behrens som jag kör tillsammans med i ALFAB Racing. På varje nytt test, varje ny bana på och under varje tävling jobbar med honom för att få honom ännu snabbare, säger Daniel.

För egen del beskriver han sporten som en jakt på perfektion, förmågan att spika de små fina detaljerna till fulländning. Och han vet precis hur det ska kännas.

– Man strävar alltid efter det perfekta. Och när man väl får till det, när det går så fort som det gör, känns det i bilen som att det går sakta. Ingen dramatik, ingen sladd. Bilen går som på räls. Det känns inte som att man tog i alls, ändå körde man en sekund snabbare än man någonsin kört.

Målet för 2023 är först och främst att försvara titeln i Pro/Am i GT4 Scandinavia. Dessutom ställer han i år – för första gången – upp i Porsche Carrera Cup Scandinavia med teamet Fragus Motorsport. Vid sidan av entreprenörskapet i det egna företaget Sundsvall Emballageteknik tävlar han också varje år med Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist i ett sextimmars långloppsrace mot Norge, där duon dessutom utvecklar och bygger en egen bil, samtidigt som han planerar skrotbilsrace på is och en massa andra saker. Fullt ös?

– Ja, verkligen. Men det är så jag vill ha det. Jag har alltid mycket tankar och idéer jag vill förverkliga. Och när det gäller racingen är jag alltid lika taggad på att komma igång, säger 33-åringen från Sundsvall och beskriver den starka känslan inför en ny säsong i en ny McLaren Artura GT4.