Rally

PG vann SSR efter hård fight

Två fighter kännetecknade South Swedish Rally. PG Andersson vann totalt trots att Fiestan ett tag gick på säkerhetsläge på sista sträckan.

Att Jonas Åkesson, Karlskrona, skulle kunna utmana var ett faktum. Att det skulle bli om totalsegern var en överraskning. Lotsad av Älmhults unga stjärnkartläsare Maja Bengtsson blev det en andra plats, slagen endast med 11,5 sekunder.

– Vi hade en tuff vinter då vi fick bryta, så det här känns jättebra, säger Bengtsson efter ett kramkalas utan motstycke.

– Du är helt omöjlig, hälsade Åkesson till PG Andersson.

Årjängsföraren tog kommandot redan under fredagskvällen tillsammans med Anders Fredriksson. Och trots att han tappade några sträcksegrar och fick problem med säkerhetsläget på bilen, vilket gör att den inte gick för fullt, vann han tävlingen. Hans tredje totalseger i SSR.

– Bra fighter och en fin mix. Åkesson var verkligen på hugget men vi kunde bita ifrån på slutet, säger Andersson som annars hunnit sätta tänderna i två hamburgare under dagen.

– Ingen fart utan mat!

Om tredjeplatsen slogs Fredrik Åhlin och Patrik Flodin. Inför avslutningen på Millebygden Arena, hade Flodin kört in de 10 sekunder han tappade till Åhlin på en tidig punktering. Skillnaden efter SS10 var att Flodin var före med 0,8 sekunder. I mål var det 0,1 sekunds marginal – till Åhlins fördel!
– Den här fina fighten saknade vi i fjol, så det har varit en rolig dag. Jag är nöjd även om jag förlorade med minsta möjliga, säger Flodin.

Åhlin sken ikapp med solen, inte minst med tanke på att han haft ett uppehåll.

– PG har tjuvtränat i tre år, så jag är sjukt nöjd med att komma på pallen, säger Åhlin.

Sista sträckan bjöd på en riktig skräll. Där delas extra SM-poäng ut till de fem främsta. Snabbast var unge Albin Nordh, som tidigare under dagen rullat sin Skoda Fabia. Av 18 startande i huvudklassen slutade han på 13:e plats, sist av dem som tog sig till slutmålet. Sträcksegern på powerstage är hans största framgång i en R5:a och det gav fem extra poäng. Fyra till Åkesson, slagen med 0,8 sekunder och tre till Åhlin, två till Flodin och ett till PG.

– Hade bilen fungerat klockrent på sista hade jag försökt norpa de allihop, avrundar PG med ett skratt.

Foto: Annemo Friberg