Racing

Rosenqvist siktar på nya framgångar efter stark premiär

Efter en uppmärksammad debut, där han länge var i ledning och till slut blev fyra på gatorna i St. Petersburg (Florida), återvänder Felix Rosenqvist i helgen till NTT IndyCar Series med förhoppningen om ett nytt framskjutet resultat i mästerskapets första race på Circuit of the Americas (COTA) i Austin, Texas. 

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

Säsongsupptakten i St. Petersburg gav stark vind i seglen för Rosenqvist och Chip Ganassi Racing. Den nya konstellationen fick en flygande start när det svenska nyförvärvet sensationellt kvalade in som trea och sedan höll jämna steg med en trio tidigare mästare – Josef Newgarden, teamkamraten Scott Dixon och Will Power – på sin väg mot en eftertrycklig fjärdeplats.

Inför helgens tävlingar på COTA, kanske bäst känd som värd för USAs Grand Prix i Formel 1, hoppas Rosenqvist förstås kunna bygga vidare på den lyckade premiären – men 27-åringen är samtidigt väl medveten om att den högmoderna 5.5 km långa banan i Texas skiljer sig markant från de trånga gatorna i St. Petersburg.

-COTA blir en intressant tävling, säger Felix Rosenqvist. Banan är väldigt olik alla andra på IndyCar-kalendern, så det återstår att se hur det kommer att påverka racingen. Det är antagligen en av de tuffaste banorna för däcken och den som kräver flest kompromisser i inställningen av bilen. Det blir en utmaning för oss alla.

COTA gör i år debut på IndyCar-kalendern, men banan är trots det inte helt ny för förarna och teamen. Anläggningen arrangerade det officiella försäsongstestet för lite drygt en månad sedan, där Rosenqvist återfanns i topp fem under de båda dagar då fältet tog banan i besittning.

Försäsongstest på COTA.
Foto: Stephen King/Indy Car Series

-Jag tror att alla ser fram emot det här nytillskottet på kalendern och vi hade ett bra test på COTA i förra månaden, fortsätter Rosenqvist. Vi fick onekligen väldigt positiva besked i premiären, men jag skulle säga att COTA är så pass annorlunda att det här blir lite som en nystart för alla. Jag tror att vi kan få se ganska stora omkastningar, men jag ska göra mitt bästa för att ta vid där vi slutade i St. Pete.

Helgens tävlingar inleds som vanligt med två träningpass på fredag. Kvalet körs på lördag, och det 60 varv långa racet kl. 18.30 svensk tid på söndag kväll. Det sänds LIVE på Viasat Motor och Viaplay.