Racing

Linus Lundqvist tar steget ut i Europa

Regerande brittiska Formel 3-mästaren Linus Lundqvist tar klivet ut på den europeiska formelbilsscenen under 2019 i en satsning mot titeln i F3-baserade Euroformula Open. 

Foto: Linus Lundqvist Racing

Lundqvist har förlängt sitt kontrakt med det brittiska teamet Double R Racing, som han tävlat för med stor framgång i England de senaste två åren, och får nu för första gången i karriären bekanta sig med de riktigt stora racerbanorna ute i Europa.

Lundqvist utvärderade Euroformula Open-konceptet i samband med mästerskapets så kallade vinterserie på Paul Ricard-banan i Frankrike i februari, och vann direkt ett av de två race som kördes.

Den 19-årige Tyresö-föraren avancerar nu fullt ut till Euroformula Open inför den stundande säsongen, där han kommer att få stifta bekantskap med samtliga de europeiska Formel 1-banorna med undantag för Monaco. Istället ingår ett annat anrikt stadslopp, franska Grand Prix de Pau, på den variationsrika kalendern. 

– Jag är väldigt glad att ha den här satsningen på plats och att få fortsätta jobba med Double R Racing under ytterligare en säsong, säger Linus Lundqvist. Vi arbetar enormt bra tillsammans och ambitionen är att ta vid på samma nivå som gav oss F3-titeln i England förra året. Det här blir första gången jag tävlar på de stora banorna ute i Europa, och jag ser verkligen fram emot det. Det blir viktigt inför framtiden. Stort tack till Double R och till mina samarbetspartners för den här chansen!

Euroformula Open är ett Formel 3-baserat mästerskap som erbjuder mycket körtid, fördelad över totalt nio tävlingshelger och 18 race i åtta olika europeiska länder. Förutom den attraktiva kalendern stärks konceptet ytterligare av en dokumenterat snabb och välbyggd biltyp i form av Dallaras hyllade F317-chassi, som är ett par sekunder snabbare per varv än den bil som Lundqvist körde i Storbritannien i fjol.

Double R Racing kommer att driva tre bilar i mästerskapet under 2019. Vid sidan av Lundqvist är också den australiensiske Red Bull-junioren Jack Doohan, son till den tidigare motorcykelvärldsmästaren Mick Doohan, bekräftad för teamet. Det är ännu inte klart vem som kommer att köra den tredje bilen.

– Alla i teamet är överlyckliga över att Linus fortsätter att försvara Double R:s färger även i år, säger teamchefen Anthony ”Boyo” Hieatt. Vi har uppnått så mycket tillsammans under de senaste två åren, med guldet i brittiska F3 som kronan på verket, så det blir fantastiskt att få fortsätta den här resan tillsammans i Euroformula Open. Linus är en fantastisk förare som besitter alla kvaliteter man behöver, och jag är övertygad om att han kommer finnas med i den absoluta toppen redan från start.

Säsongens första Euroformula Open-tävling avgörs på Paul Ricard – samma bana där Linus Lundqvist alltså nyligen tog sig upp överst på pallen i mästerskapets vinterserie – den 27-28 april. Finalen körs på italienska Monza i oktober.

Euroformula Open – Tävlingskalender 2019

27-28 april: Paul Ricard, Frankrike
18-19 maj: Grand Prix de Pau, Frankrike
25-26 maj: Hockenheim, Tyskland
8-9 juni: Spa-Francorchamps, Belgien
6-7 juli: Hungaroring, Ungern
13-14 juli: Red Bull Ring, Österrike
7-8 september: Silverstone, England
21-22 september: Barcelona, Spanien
12-13 oktober: Monza, Italien

Euroformula Open
www.euroformulaopen.net