Racing

Marginaler på fel sida men Johan plockade poäng

Det var tät racing i WTCR-deltävlingen i Portugal under helgen. Johan Kristoffersson hamnade lite fel i kampen om hundradelar och tusendelar, men lyckades ändå plocka poäng i alla tre racen med resultatraden 7-14-11.

Foto: Xavi Bonilla / DPPI

− En okej helg. Vi hade bara de små marginalerna på fel sida när kvalet avgjordes, så vi hamnade utanför den omvända startordningen, kommenterar Kristoffersson.

På den trånga och snabba stadsbanan i Vila Real var kvalet förstås en viktig faktor. Till lördagens enda race lyckades Johan kvala in som åtta och från den positionen klättrade han sedan till en slutlig sjundeplats. Johan var ett tag uppe som femma efter att ha väntat med sitt joker-varv, men tappade sedan ett par platser när han tog sitt alternativspår.
− Jag är ändå nöjd. Det är ju första gången för mig på den här banan, säger Johan.

Q1, med efterföljande Q2 och Q3, på söndagsförmiddagen avgjorde sedan startordningen för de två kommande racen. Johan var tidigt ute med sitt sista försök till ett snabbt varv och klättrade då upp på femte plats, vilket verkade garantera en plats i Q2. Men banan blev snabbare och snabbare och under sista minuten föll Johan till fjortonde plats, bara nio tusendelar av en sekund från den tolfte och sista platsen till Q2.
− Det var okej, men jag hamnade på fel sida bara. Ibland är de små marginalerna med och ibland emot.

Från ruta fjorton kunde sedan Kristoffersson inte göra mycket. Andra racet blev ganska händelsefattigt. Den här gången tog han joker-spåret tidigt och halkade ner ett par platser, men tog sig sedan upp till en slutlig fjortondeplats igen.
− Jag gillar verkligen banan och tycker jag fick ut det mesta av bilen.

Det avslutande racet innehöll lite mer dramatik och omkastningar. Johan höll sig undan de värsta problemen, men hade saker att hålla koll på.
− Jag hade kopplingsproblem, vilket gjorde att jag tappade några platser.
Kristoffersson lyckades trots detta avancera upp till elfte plats med sin Volkswagen Golf GTI TCR.
− Gjorde en rolig omkörning tre svängar från mål, konstaterar Johan nöjt.

Därmed plockade han nya poäng till sig själv och Sébastien Loeb Racing och skaffade ytterligare erfarenhet för fortsättningen, som den nykomling han är i serien.
− Racen idag använde vi till att testa lite olika saker inför kommande tävlingar.

Nu blir det några veckors välförtjänt semester för Kristoffersson efter ett mycket intensivt halvår.
− Stannar här i Portugal i tre dagar nu. Jag ser fram emot lite ledigt. 

Därefter väntar rallykörning, härnäst VM i Finland, följt av ett par SM-tävlingar i Kolsva och Linköping. Först i mitten av september körs nästa WTCR-tävling, då i Kina.
− Rallytävlingarna blir något att analysera och förbereda under semestern, avslutar Kristoffersson, som för övrigt ligger på femtonde plats med 94 poäng i WTCR-sammandraget. 

Foto: Florent Gooden / DPPI