Rallycross

Tidemand knep andraplats i Höljes

Pontus Tidemands tredje inhopp i rallycross-EM började något problematiskt, men genom en imponerande stark insats under söndagen kammade Pontus tillslut hem en pallplats, den första i år. – Var det någonstans jag ville lyckas så var det här, kommenterar en nöjd värmlänning sin insats.

Foto: Christian Gustavsson

Att få delta i Sveriges två största motorevenemang, Rally Sweden och Höljes RX, under ett och samma år är få förunnat. Men i år fick rallyesset Pontus Tidemand chansen i båda och anlände till Höljes, som mer eller mindre är hemmaplan för honom, med målet att göra sin bästa prestation hittills i rallycross-EM.

Helgen fick dock en motig start under lördagen. I det första kvalheatet strulade motorn i starten, i det andra heatet gjorde han en liten miss och fick tidstillägg och i det tredje fastnade han i trafiken och kunde inte avancera.

– Jag kände ändå att det fanns mer att göra och det peppade mig, berättar Pontus. Trots några små problem på vägen trivdes jag väldigt bra med bilen, den gick bra och med lite flyt på min sida visste jag att vi kunde få till en bra avslutning på helgen. Det var bara att ladda om och ta nya tag.

Det var precis vad han gjorde på söndagen. Från tionde plats i totalen och med ett kvalheat kvar hittade han en ny växel och satte en tredje snabbaste tid. Han klättrade till åttonde plats och var därmed klar för den andra semifinalen. Väl där fanns det inget att förlora och han fick ut mesta möjliga ur Eklund Motorsports Volkswagen Beetle när han var snabbast i sin semifinal och kvalificerade sig för främre raden i finalen.

– Idag var det fullt ös. Var det någonstans jag ville lyckas så var det här på hemmaplan inför hemmapubliken så det känns otroligt bra, särskilt med tanke på gårdagen. Teamet är ett riktigt kanongäng och de har gjort ett fantastiskt jobb hela vägen och nu visade vi vilka snabba varvtider bubblan faktiskt kan åstadkomma. Jag är jättenöjd med vår prestation och att komma tvåa bakom Robin Larsson som är en fenomenal rallycrossförare, det är inte så pjåkigt, skrattar Pontus när han summerar den svenska deltävlingen.