Racing

Lundqvist i pole på Monza

Snabbast i spektakulärt slipstreamingkval i Italien. Linus Lundqvist slog till med ett ”nära nog perfekt” första tidskval vid Euroformula Open-finalen på italienska Monza och kommer att starta helgens inledande race från sin första pole position i det europeiska formelbilsmästerskapet.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Lundqvist gick vinnande ur en frenetisk kamp om pole i ett raffinerat kval på lördagsförmiddagen, där jakten på en ideal slipstream utmed Monza-banans långa rakor stod i centrum för en stor del av dramatiken.

Lundqvist, som inför den här helgen aldrig tidigare kört på Monza, lyckades dock få till en riktig fullträff i kvalets avgörande skede och slog till med ett varv som – med 39 tusendelars marginal – räckte hela vägen till karriärens första Euroformula Open-pole.

Resultatet markerar också första gången som Lundqvists team, brittiska Double R Racing, anför resultatlistan i ett Euroformula Open-kval.

– Det är helt underbart att äntligen få till ett sådant här kval, säger Linus Lundqvist. Vi har jobbat så hårt för detta och det känns fantastiskt att få vara den som levererar vår första pole position. Jag fick till ett nära nog perfekt varv med en väldigt bra slipstream, så den här gången blev det mitt i prick. Vi får se vad racet bjuder på om några timmar. Jag är övertygad om att det blir tight och jämnt, men jag tänker ge allt jag har.

Lundqvist kommer att starta eftermiddagens Race 1 strax före Motopark-teamets Red Bull-junior Liam Lawson. Därmed delar de enda två kvarvarande kombattanterna om årets rookietitel på första startled.