Racing

Lundqvist tillbaka på pallen

Bemästrade svåra förhållanden i Barcelona. Avancerade i mästerskapet. Linus Lundqvist återvände till pallen i Euroformula Open när säsongens näst sista deltävling ägde rum på den spanska F1-banan Circuit de Barcelona-Catalunya i helgen.

Foto: Euroformula Open

Pallplatsen – som kom i det första av helgens två race – är den andra för Lundqvists del så här långt under debutsäsongen i det europeiska formelbilsmästerskapet. Han beträdde podiet även på österrikiska Red Bull Ring i juli månad.

På grund av intensivt regn ställdes kvalet till helgens första race in, och istället baserades startuppställningen på resultatet från fredagens fria träning. Lundqvist tog därmed plats i tredje startruta, bakom Carlin-duon Nicolai Kjaergaard och Billy Monger.

Regnet fortsatte att falla när det var dags för start, men Lundqvist kom iväg bra från linjen och passerade omedelbart Monger för andra plats. Med Kjaergaard etta och Lundqvist tvåa var det familjära scener från fjolårets brittiska F3-mästerskap som utspelade sig i täten, men en bit in i racet fick Lundqvist se sig passerad av Motopark-föraren Liam Lawson som senare också passerade Kjaergaard och vann.

Lundqvist blev alltså trea, medan japanen Marino Sato längre bak korsade mållinjen som tia – ett resultat som räckte för att säkra Euroformula Open-titeln.

– Det känns bra att vara tillbaka på pallen, säger Linus Lundqvist. Det var riktigt tuffa förhållanden i regnet, men jag lyckades hålla bilen på banan och ta mig i mål. Det var ett stabilt race och en bra belöning för teamet.

Vädret förbättrades radikalt i tid till söndagens aktiviteter, och i kvalet till det helgavslutande Race 2 körde Lundqvist in som sjua. Tiderna var genomgående mycket jämna; upp till pole position hade Lundqvist mindre än en halv sekund.

I racet, som var ganska statiskt, blev Lundqvist åtta. Segern gick till japanen Teppei Natori, som anförde en kvartett förare från Carlin-stallet på de fyra första platserna.

– En åttondeplats var kanske inte riktigt vad vi ville ha i Race 2, men på det stora hela är jag faktiskt nöjd med den här helgen, avrundar Linus Lundqvist. Det här är första gången på hela året som jag faktiskt känt att vi har kunnat konkurrera med de snabbaste på liknande villkor, och det är riktigt kul. Carlin var lite för starka just idag, men det har varit tight. Vi har varit med i matchen. Jag känner mig optimistisk inför den sista deltävlingen och jag lämnar Barcelona med ett leende på läpparna.

I och med helgens resultat avancerar Linus Lundqvist nu från femte till fjärde plats i det sammanlagda förarmästerskapet.

Euroformula Open-säsongen 2019 avslutas på italienska Monza den 11-13 oktober.

Foto: Euroformula Open