Racing

Upprustning på Anderstorp

Ett intensivt renoveringsarbete pågår på Scandinavian Raceway inför DTM Anderstorp. Omasfaltering, fiberdragning, ny ventilation och uppdaterat IT-system samt läktare som flyttas är några av de saker som pågår.

Scandinavian Raceway i Anderstorp kommer att moderniseras rejält inför sommarens stora DTM-evenemang den 12-14 juni, med omfattande renoveringar just nu i full gång på den småländska racerbanan.

DTM – ett av världens främsta racingmästerskap – förlägger i år en deltävling till Sverige för första gången någonsin, och höjer därmed ribban betydligt när de stora fabriksteamen från Audi och BMW rullar in i Anderstorp om knappt fyra månader.

För att möta den höga nivån och kunna hantera den här typen av stora internationella evenemang framöver genomgår Scandinavian Raceway – en av landets mest klassiska racingarenor – just nu en omfattande upprustning.

– Det händer otroligt mycket ute på banan just nu, säger Peter Eklund, VD på Scandinavian Raceway. Vi har dragit ut fiber till samtliga funktionärsposteringar, vi har grävt ner elkablar för att strömförsörja banan på ett bättre sätt, och vi har rustat upp både vatten och avlopp. Hela anläggningen får sig en rejäl ansiktslyftning.

Ett stort projekt som just nu pågår är flytten och restaureringen av den klassiska så kallade Norra läktaren, belägen vid Mattssons-kurvan längst bort från nuvarande start och mål. Läktaren, som varit i dåligt skick de senaste åren, har kapats upp i tre sektioner och ska inom kort byggas upp på nytt på samma ställe – nästan.

– Vi kommer att flytta Norra läktaren en liten bit bakåt, fortsätter Peter Eklund. Anledningen till det är att vi vill räta ut en barriär som löper längs med banan och framför läktaren just där. Vi behöver vinkla upp läktaren för att skapa en bättre och mer linjär avåkningsyta. Därmed blir banan säkrare både för bilar och MC. Läktaren får samma antal platser som förut.

Senare i vår kommer också hela den bortre delen av depån att asfalteras om, liksom den just nu grusbeströdda transportvägen som löper från huvudentrén hela vägen bort till Mattssons-kurvan. Även den gamla och slitna cafeterian renoveras och får en helt ny fasad.

Vidare ska 200 stycken så kallade ”sixpacks” – däcktravar innehållande vardera 30 förbrukade däck – sättas ihop och installeras utmed banan för att dämpa eventuella krascher.

Huvudbyggnaden vid bandepån kommer också den att rustas upp, med bland annat ett helt nytt ventilationssystem och uppdaterade IT-lösningar för press, media och tävlingsledning.

Scandinavian Raceway invigdes 1968. Under åren 1973-1978 stod banan värd för Sveriges Grand Prix för Formel 1 – fortfarande idag de enda VM-loppen för Formel 1 som körts på skandinavisk mark.

DTM-tävlingen i Anderstorp blir Sveriges första internationella bilracingevenemang sedan FIA World Touring Car Championship gästade Scandinavian Raceway 2007.