Rally

Solberg säkrade junior-EM-titeln

Oliver Solberg säkerställde en fin fin utvidgning av prissamlingen när han tog Rally EM-titeln för juniorer i säsongens sista tävling på Gran Canaria. 19-åringen säkrade också EM-silver bland seniorerna efter en total fjärde plats på Gran Canaria.

Solberg junior var sex poäng efter mästerskapsledaren Gregoire Munster när rallyt startade på fredag, men den luxemburgska 21-åringen hade ingen chans mot den svensk-norska stortalangen utan slutade på en 19: e plats. Således kunde Oliver Solberg jubla för en ny, internationell motorsporttitel.

– Det är helt underbart att stå som mästare efter en tuff och svår säsong. Hela mästerskapet bestod av asfalts tävlingar, och det viktigaste med att köra EM var att få erfarenhet på det underlaget. Vi är mycket nöjda när vi nu avslutar med både ett EM-guld och ett EM- silver, säger Oliver Solberg.

Petter Solbergs son startade Rally Islas Canarias för första gången. Att han fortfarande placerade sig framför Europamästaren Alexei Lukyanuk och en erfaren förare som Andreas Mikkelsen är mycket häpnadsväckande i sitt fjärde rena asfaltlopp någonsin.

Väderförhållandena varierade och regnet första dagen bidrog mycket till att Solberg förlorade en och en halv minut till ledningen. Som sämst var 19-åringen nere på en 13: e plats, men mycket bra körning den sista dagen såg till att avståndet till ledningen krympt kraftigt.

– Förhållandena var ibland helt omöjliga och vi kämpade verkligen för att träffa rätt på däckvalen den första dagen. Men på lördagen lyckades vi bättre, och vi var den näst snabbaste bilen under lördagen. Före den sista specialsträckan visste vi att det nog skulle gå vägen, och även om det var väldigt halt njöt jag genom hela sträckan. Sportigt sett har detta året varit helt fantastiskt för mig. Framför allt är jag mycket tacksam för all erfarenhet av asfalt som jag har fått. Vi kommer att behöva det i framtiden, sade Oliver Solberg.

Fransmannen Adrien Fourmaux vann tävlingen, 25 sekunder före landsmannen Yoann Bonato. Oliver Solberg blev fjärde, slagen med 1.17.4 minuter. Vinnaren från Rally Ungern Andreas Mikkelsen blev nummer sex och Europamästaren Lukjanuk nummer sju.