Rally

Oliver Solberg näst bäst i sin VM-debut på asfalt

I sin första VM-tävling på asfalt körde Oliver Solberg in på en fin andra plats i Rally Monza på söndagen. Det var endast veteranen Andreas Mikkelsen som 19-åringen fick se sig besegrad av i den Italienska säsongsavslutningen.

Endast 133 dagar har gått sedan Solberg junior körde sitt första asfalts rally någonsin – även det i Italien (Rally di Roma Capitale) EM-tävlingen som gick av stapeln i slutet av juli avslutade Oliver med en 3:e plats, men även om helgens placering ”bara” var ett snäpp bättre, är prestationen under de extrema väderförhållanden som helgen bjöd på ett stort steg i rätt riktning för det svensk-norska stjärnskottet.

– Det är utan tvekan den svåraste tävlingen jag har kört hittills, men vi avslutade som näst bästa R5-bil (klassen under WRC), andra plats i klassen och ett par sträcksegrar. Jag är otroligt stolt över min prestation, säger Oliver Solberg.

I området kring den legendariska Formula 1-banan Monza, säkrade han även karriärens första sträcksegrar på asfalt i VM. På tävlingens nionde specialsträcka under lördagen fick veteranen Mikkelsen se sig slagen med nästan 11 sekunder på den 22km långa sträckan. Efter dag 1 låg Solberg 53,7 sekunder efter Mikkelsen, men efter målgång på söndagen hade Solberg krympt avståndet till 15,9 sekunder.

Pappa Petter Solberg var imponerad av hur hans son hanterade de extrema väderförhållandena.

– Tävlingen gick till förmån till de mer erfarna och äldre förarna som har åkt under liknande förhållanden tidigare. Vad Oliver och Aaron (Johnston kartläsare) åstadkom här är något av det bästa jag har sett av dem. De körde mycket förnuftigt, och samtidigt valde Oliver alltid rätt ställe för att ge lite extra.

Andreas Mikkelsen slutade på en sjätteplats och Solberg junior på en sjunde plats totalt i rallyt, som vanns av nu sjufaldige världsmästaren Sebastien Ogier från Frankrike. Det var andra gången i karriären som Oliver Solberg säkrade VM-poäng.

Exakt tre månader har gått sedan Oliver Solberg vann sitt första och hittills enda VM-rally i WRC3 klassen i rally Estland. Underlaget i Estland var grus. I augusti vann han också EM-tävlingen Rally Liepaja på vägen mot sitt junior -EM-guld.