Rally

Tidemand håller sig till planen i Monte Carlo

Pontus Tidemand gjorde en samlad och stabil inledning i WRC-debuten med sin nya Ford Fiesta WRC för M-Sport. Han viker inte av från planen att fokusera på att lära känna nya bilen och känner framstegen komma, trots att han fick bryta med två sträckor kvar på fredagen.

Foto: M-Sport

Rallye Monte-Carlo klassas som en av de svåraste och mest oförutsägbara tävlingarna i VM och med tanke på att det här är första tävlingen i en ny bil med ett nytt team och helt andra förutsättningar än Pontus tidigare haft i WRC 2-klassen, är det erfarenheten som står i centrum.

– Bilen var fantastisk att köra från första metern och jag njöt verkligen på de två första sträckorna i mörkret igår kväll. Det är svårt att hålla igen när man vill så mycket och vet att kraften finns där, men vi är inte här för att kriga om pallplaceringar eller visa vart skåpet ska stå. Vi är här för att få erfarenhet i en för oss splitter ny bil och lära oss hur allt fungerar, konstigare än så är det inte och vi gick på den strategin, säger Pontus som låg på tionde plats efter torsdagskvällen.

Fredagens första sträcka blev struken, men Pontus och kartläsaren Ola Fløene tog sig säkert och rutinerat genom de återstående två innan lunchservicen. Laddade med ny energi, gick de ut med ett imponerande tempo på eftermiddagen. På rallyts sjätte sträcka visade splittiderna att han var ruskigt snabb, med höjdare som Sebastien Ogier, Ott Tänak och Thierry Neuville bakom sig. Men kort därefter tog det roliga slut för dagen.  

– Vi genade lite och något slog i vänster fram och ett stag gick sönder, berättar Pontus, som blev fast på sträckan i flera timmar. En sådan här sak ville vi verkligen inte skulle hända, men det hände i alla fall inte i en tävling där totalplaceringen var viktig. Vi missar två sträckor med många kilometer som hade varit värdefulla men vi får komma tillbaka imorgon och fortsätta köra vårt race då. Att få erfarenheten med bilen är allt som spelar roll och känslan blir bara bättre och bättre nu när vi låter det ta den tid det behöver. Så strategin blir densamma resten av helgen.