Rally

Kristoffersson tog hem sekundstrid i SM-premiären

Han gör det omöjliga möjligt! Johan Kristoffersson visade att han också behärskar rally genom att ta hem SM-premiären Bergslagsrallyt. Det blev en stenhård sekundkamp mot Patrik Flodin, men Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-stjärnan tog hem spelet med 10,1 sekunder till godo.

Bergslagsrallyt 2019-01-26 Johan Kristoffersson. Foto: Tony Welam.

− Helt otroligt! Idag kändes som första gången jag kunde åka i ett jämnt tempo hela dagen utan att ta några stora risker, säger Kristoffersson, som bjöd storpubliken i dalaskogarna på rejäl underhållning.

För första gången fick Johan också en rejäl värdemätare på sitt eget tempo. Rutinerade Patrik Flodin och regerande svenske mästaren Martin Berglund utmanade med jämnstarka tider hela vägen. Flodin tog också hem de två första sträckorna och ledde så långt med 3,5 sekunder.
− I början kändes det lite stelare och mer orytmiskt, men under eftermiddagen gick det stadigt och fort, kommenterar Johan.
På SS3 tog Arvika-föraren över ledningen och stannade sedan där resten av dagen. Dessutom plockade han hem maximala fem extra poäng på superspecialen SS4. Marginalerna var dock små till jagande Flodin och Berglund.
− Jag tänkte inte så mycket på just hur tätt det var mellan oss, men eftersom Patrik och Martin har större erfarenhet av att åka i ett jämnt tempo så blev det en bra referens för mig själv när jag såg deras tider.

MK Team Westom-föraren fick en helt odramatisk resa genom Ludvika-trakten, utan förarmisstag eller tekniska problem på Polo GTI R5:an.
− Teamet har levererat en bra bil hela helgen, säger Johan, som inte heller blev påverkad av den nervkittlande sekundstriden.
− Inte alls. Jag har kört mitt eget race. De sträckor där jag har klämt till lite extra har tiderna varit bra, men även där jag har hållit igen har de stått sig i konkurrensen.

Co-drivern Stig Rune Skjaermoen kunde intyga att allt skedde under kontroll.
− Johan har kört stabilt och bra. Det har gått fint hela vägen, konstaterar norrmannen nöjt.

Bergslagsrallyt 2019-01-26.
Stig Rune Skjaermoen och Johan Kristoffersson. Foto: Tony Welam.

Lika avspänd var inte stallchefen Tommy Kristoffersson, som följde sekunddramat via datorn. Segern i SM-premiären betydde mycket för den rutinerade motorsportsprofilen.
− Med rallysatsningen har vi tagit på oss en stor utmaning. Vi har byggt ett förtroende bland våra samarbetspartner och sålt in idén, men vi har ju egentligen inte vetat om vi kan det här. På så vis har vi sålt grisen i säcken.
Hela teamets eminenta prestation i dalatrakterna bevisade att det ändå finns fog för optimism inför fortsättningen av SM-serien.
− Visst, det är en lång serie, och mycket kan hända framöver, men det är klart att det är en skillnad mellan att komma etta och tvåa.

Kristoffersson passade också på att hylla de tuffaste konkurrenterna, Patrik Flodin och Martin Berglund, jämte sin egen förare.
− Ett klockrent jobb av Johan, men en eloge till de andra också. Alla har gjort ett mycket proffsigt jobb, med städad och snabb körning. På drygt två mils körning skiljde det ju bara 0,3 sekunder mellan Johan och Patrik på SS7. Det är inte större marginal än det kan vara på ett varv i rallycross, avslutar Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen.

Tufft och jämnt kan det också bli kommande helg då det vankas ny SM-tävling, men då rallysprint i Sundsvall. Vanliga rally-SM fortsätter med Sydsvenska rallyt 31 maj-1 juni.

Resultat Bergslagsrallyt 2019, totalt

1. Johan Kristoffersson/Stig Rune Skjaermoen, MK Team Westom/NMK Elverum, VW Polo R5, 1:13:00,8
2. Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK/Forshaga MC, Skoda Fabia R5, 1:13:10,9
3. Martin Berglund/Joakim Gefvert, SMK Gävle/Fryksdalens MK, Skoda Fabia R5, 1:13:39,8

SM Trimmat 4WD, efter deltävling 1 av 6

1: Johan Kristoffersson, 30 p
2. Patrik Flodin, 22 p
3. Martin Berglund, 18 p