Rally

Oliver Solberg på jakt efter EM-titel

Oliver Solberg ger full gas i striden om EM-titeln i rally. För att klara det måste 19-åringen ändra sitt favoritunderlag från grus till asfalt – och det på rekordtid.

Fyra tävlingar återstår av EM mästerskapet. Nästa tävling ut kommer att äga rum i Portugal nästa vecka, där Rally Fafe Montelongo står på schemat. Rallyt är känt för sitt jättehopp och spektakulära grusvägar, men årets upplaga har inget av detta.

– Det är mildt sagt speciellt att resa till Fafe för att köra asfaltrally. På ett sätt är det synd att vi inte får köra de kända grussträckorna och testa det enorma hoppet, men det positiva är att vi kommer att köra ett helt nytt rally med nya specialsträckor. Och eftersom ingen har kört tävlingar där tidigare har ingen heller någon fördel. Det kommer att göra kampen om EM-titeln jämnare för alla, säger Oliver Solberg.

Efter två körda tävlingar, där han vann grusrallyt (Rally Liepaja i Lettland), är unga Solberg bara fyra poäng efter veteranen Alexey Lukyanuk. 39-åringen blev den första ryska Europeiska mästaren i rally 2018 och vann säsongens första EM-runda i Italien för två månader sedan.

I Rally di Roma Capitale i juli chockade Oliver Solberg rallyvärlden i sin första rena asfalttävling någonsin genom att ta en tredje plats.

– Jag hoppas att Fafe-rallyt blir något enklare än Rom. Nu har jag åtminstone lite erfarenhet av hur bilen beter sig på asfalt. Men jag måste ha tålamod och acceptera att jag fortfarande är tidigt i en inlärningsprocess, säger 19-åringen.

– För att hänga med i kampen om EM-titeln måste jag fokusera på ett rally i taget. Jag tänker inte längre än till nästa rally och att vi måste slutföra varje tävling så perfekt som möjligt.

Oliver Solberg kör en familjeägd Volkswagen Polo R5 i EM. Efter Portugal-tävlingen återstår det tre lopp i serien; Rally Hungary (Ungern), Rally Islas Canarias (Gran Canaria, Spanien) och Spa Rally (Belgien). Alla är asfaltsrallyn.

Det är 51 år sedan förra gången en svensk vann huvudklassen totalt i EM i rally (Harry Källström 1969).