Racing

Dubbla WTCR Trophy pallplatser för Bäckmans

Syskonen Andreas och Jessica Bäckman körde i helgen andra deltävlingen i VM-serien WTCR – FIA World Touring Car Cup. Andreas plockade sina första poäng i VM-serien och båda syskonen fick kliva upp på pallen för första gången i serien.

– Vi får blicka framåt och ta med oss det positiva från denna helg med min poäng och våra WTCR Trophy pallplaceringar, säger Andreas Bäckman.

Circuito do Estoril, även känd som Autódromo Fernanda Pires da Silva, är en racerbana belägen utanför Estoril i Portugal och ligger ungefär 3 mil ifrån huvudstaden Lissabon. Portugals Grand Prix i Formel 1 kördes på denna bana mellan 1984-1996 och banan längd är 4.182 km. Även andra välkända serier som MotoGP, WTCC och DTM har kört på banan genom åren.

Den 26-27 juni, arrangerades för första gången FIA WTCR på den portugisiska banan, och världens främsta elitförare samlades för att göra upp om nya mästerskapspoäng. De svenska landslagsförarna Andreas och Jessica Bäckman tog plats i startfältet, tävlandes för det italienska teamet Target Competition. Den utmanande banan bjöd på en tävlingshelg med tuffa race.

Dubbla pallplatserna för syskonen Bäckman

Landslagsförarna Bäckman tog i helgen sina första pallplatser i WTCR Trophy, det vill säga de förarna som tävlar utan fabriksstöd. Båda syskonen fick kliva upp på pallen i båda racen då Andreas i och med sin 15:e plats i Race 1 blev 2:a bästa WTCR Trophy förare. Jessica blev 3:e bästa WTCR Trophy förare i Race 1 och även 3:e bästa Junior förare. I Race 2 blev Jessica 2:a bästa WTCR Trophy förare och även 2:a bästa Junior förare medan Andreas blev 3:e bästa WTCR Trophy förare.

– Överlag var det en utmanande helg, vi jobbar för fullt för att hitta farten i dom nya bilarna men har inte riktigt nått målet. Men trots detta är jag ändå nöjd med racen, vi lyckas plocka placeringar och fick kliva upp på WTCR pallen och knapar in poäng i WTCR Trophy och Junior serien. Nya tag i Spanien om några veckor, säger Jessica Bäckman.

Första VM-poängen för Andreas

Helgen började tungt för syskonen på träningarna och även kvalet blev inte som det hade hoppats. Racen blev däremot ett steg framåt och båda lyckades att klättra placeringar i båda racen från sina startpositioner. Andreas avancerade upp till 15:e plats i Race 1 och tog därmed sina första VM-poäng.

– Det var en tuff helg för hela teamet, då vi tillsammans inte riktigt har hittat farten ännu i de nya bilarna, vilket gjorde det svårt att konkurrera om topplaceringarna. Men jag var ändå nöjd att köra upp mig fyra placeringar i det första racet och ta mina första poäng. Vi får blicka framåt och ta med oss det positiva från denna helg med min poäng och våra WTCR Trophy pallplaceringar, säger Andreas Bäckman.