Racing

Femfaldige STCC-mästaren Göransson rankar årets titelkandidater

Richard Göransson är den mest framgångsrika STCC-föraren någonsin med fem titlar, 43 segrar och 82 pallplatser. Vi bad legendaren ge sin syn på årets titelkandidater efter säsongens sex första tävlingsheat.

Foto: Tony Welam/Mediaempire

CUPRA-föraren Robert Dahlgren leder mästerskapet hittills på 122 poäng framför Audi-föraren Tobias Brink, Lynk & Co-föraren Mattias Andersson, Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Volkswagen-föraren Oliver Söderström.

Robert Dahlgren – PWR Racing – 1:a – 122 poäng

– Robban är solklart favorit. Jag skulle bli besviken på honom om han inte vann i år, nästan så jag skulle ge honom stryk om han inte tar hem det. Med den rutinen, både som förare och med det etablerade teamet som han har bakom sig så såg jag honom som klar favorit redan innan premiären. Och han har inlett säsongen med att tydligt visa att han är mannen att slå. Ett bra helhetspaket.

Tobias Brink – Brink Motorsport – 2:a – 83 poäng

– Det är olyckligt att han har tappat så mycket poäng till Robert så här tidigt på säsongen. Han har ett mycket tufft arbete framför sig. Han måste sätta ihop några klockrena helger omgående för att sätta press på Dahlgren, då kan det finnas ett läge. De närmsta två tävlingshelgerna är avgörande för honom.

Mattias Andersson – MA:GP – 3:a – 81 poäng

– Här är det annorlunda jämfört med Brink. Mattias ligger trea redan nu i obeprövat material för teamet med en helt ny bil. Jag tror att de kommer att komma starkare och starkare i slutet av säsongen när de lär sig bilen och dessutom kommer till banor som bör passa Lynken bättre. Mattias är rutinerad och sitter i bra material. Här finns alla möjligheter för att kunna ta in poäng på Dahlgren.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky – PWR Racing – 4:a – 76 poäng

– Den kommande tävlingen på Gelleråsen har alltid varit en stark bana för Mikaela, så det borde gå hyfsat för henne här. Men situationen är lite samma som för Brink, hon har tappat för mycket poäng för tidigt på säsongen för att kunna utmana Robban i likvärdigt material. Det kommer att krävas oförutsedda incidenter för Dahlgren för att hon ska komma ikapp.

Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – 5:a – 67 poäng

– Årets besvikelse. Han var ju med otroligt bra förra året, ledde mästerskapet ett tag dessutom. Men han har inte lyckats alls under säsongsinledningen. De har ju ett starkt paket för att kunna vara med och utmana om segrar hela kvarstående delen av säsongen. Men frågan är om det verkligen räcker till när han tappat så mycket poäng.

Richard Göransson tog sin första STCC-titel 2004, följt av 2005, 2008, 2010 och 2016. Örebro-sonen vet tveklöst hur man säkrar STCC-guldet och har varit i samma sits som nuvarande mästerskapsledare Robert Dahlgren flertalet gånger med en stor ledning tidigt. Och den femfaldiga mästaren varnar PWR Racing-föraren för att slappna av och sätta för långa målsättningar.

– Man kan aldrig slappna av. Det är fullt fokus som gäller varje tävlingshelg, säger Richard Göransson. Det gäller att lägga upp korta delmål, det är farligt att lägga upp långa mål för tidigt och hamna i fel situationer. Då kan man tappa ledningen blixtsnabbt. När man tävlar om ett starkt mästerskap som STCC så är det avgörande att vara med och ta poäng hela tiden. Annars måste man ta för stora risker och bli inblandade i kostsamma incidenter. Jag tror det kommer bli tufft trots att Robban leder stort nu. Jag tror att vi kommer få vänta ända till finalen innan vi har en klar mästare.

STCC TCR Scandinavia fortsätter den 21-22 augusti med klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena.