Rally

Solberg fortsätter VM-säsongen i Estland

För andra gången denna säsongen kommer rallyföraren Oliver Solberg (19) att köra för VM-poäng när mästerskapet förflyttar sig till Estland nästa vecka.

Hyundais supertalang gör sig klar för start i WRC2 som är den näst högsta klassen i Rally Estonia. Förhoppningen är att följa upp femteplatsen från Rally Portugal i maj med en ny prestation och därmed hänga med i kampen om VM-titeln. 19-åringen kommer att köra en Hyundai i20 R5.

Både 2019 och 2020 var unge Solberg den snabbaste R5-föraren i Estlands tävling, segern 2020 är hittills hans enda VM-seger i näst högsta klassen.

– Jag har bra resultat och minnen från den här tävlingen de senaste åren, min förhoppning är att kunna upprepa den bedriften. Det är något speciellt men vägarna i Rally Estonia, vissa partier är snabbare än i den finska VM-tävlingen, men utan så många hopp. Sist jag körde tävlingen kördes den på sensommaren med en hel del regn, vilket bidrar till bättre grepp. Nu förväntas torra vägar med löst material på ytan. Det kommer bli en spännande utmaning, säger Oliver Solberg.

Konkurrensen i WRC2-klassen är tuffare än någonsin och alla de bästa förarna är anmälda till start. Tusenvis av rallyfans förväntas ute på specialsträckorna.

– Det är något extra speciellt med fansen och atmosfären de skapar i Estland. Man kan tro att hela landet har rallyfeber men jag antar att det har att göra med att de har fostrat en världsmästare i Ott Tanak.

Redan 2017 – som 15-åring – inledde Oliver Solberg sin rallykarriär på en lettisk licens med ett delat tävlingsprogram mellan den estniska och lettiska juniorserien. Sedan dessa har den nuvarande Hyundai-fabriksföraren haft en förkärlek för de båda baltiska grannländerna.

VM-tävlingen i Estland är den sjunde i ordningen och äger rum runt staden Tartu mellan den 15 – 18 juli.