Rallycross

Två titlar för Kristoffersson

Inte bara en titel utan två! Det blev en mycket framgångsrik helg för Johan Kristoffersson hemma på Westombanan när RallyX Nordic och SM avgjordes.

Photo: QNIGAN

– Mitt andra SM-guld och det första i Nordic. Extra kul att få vinna hemma, säger en mycket nöjd Kristoffersson.

Men det var sannerligen ingen enkel resa fram till triumferna i tredagarstävlingen i Arvika.

– Vi hade en del strul. Det var mycket som pågick i bakgrunden. Allt har inte varit helt optimalt, men lyckligtvis är det här en teknisk bana som jag dessutom kan mycket bra, så jag har kunnat hävda mig ändå.

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, förtydligar om alla vedermödor som har lagts ner för att ro i land en lycklig avslutning.

– Våra mekaniker har jobbat outtröttligt med justeringar och ändringar. Och vi har också haft bra service från våra leverantörer. Mats Karlsson från Säffle dök till och med upp här i hamnen i Arvika med reservdelar. Leverans via båt har vi aldrig varit med om förut!

Att Johan skulle ta hem RallyX Nordic-titeln var, trots problemen, ingen skräll. Hans försprång var näst intill ointagligt. Däremot krävde SM-titeln en helg på toppen av kapaciteten för teamets Volkswagen Polo GTI RX KMS.

– Det är en materialsport och det fanns bilar på plats här som är mer uppdaterade än vår gamla bil, men vi visar att vi är duktiga på att plocka ut det bästa av materialet. Det här är en stor lagseger för KMS-konceptet: våra partner, mekar och chaufför, påpekar Tommy.

SM för Supercar avgjordes i form av en så kallad superfinal.

– Det är vanskligt när allt ska avgöras i bara en deltävling, men det är skönt när det går vägen, summerar Johan.

Det var många om budet och bataljerna ute på banan var fysiskt närgångna. Johan slapp undan de flesta närkamperna genom att komma snabbt iväg.

– Bra starter hela helgen. Det är ett problem vi har fått bukt med sedan Höljes. Och kommer man bara genom första kurvan och över första hoppet, så blir allt mycket lättare.

Kristoffersson var snabbast i kvalet, tog hem semifinalen utan problem och ledde klart från start till mål även i finalen. Det var ingen tvekan om vem som var den rättmätige vinnaren, något som stallchefen också ville påpeka.

– Man ska inte heller glömma Johans roll utanför banan, hans kommunikation med mekarna och allt arbete som han lägger ner på utveckling för att få ut maximalt av materialet. Det är inga vanliga dagar och arbetspass han gör, säger Tommy, som fick en släng av känslosvall efter att säsongen nu är över för teamet.

– Vi har haft en otrolig vilja att leverera till våra trogna partner Volkswagen och Bauhaus, men nu efteråt känns det lite sentimentalt eftersom framtiden är så oviss. Vi vet inget i nuläget, men hoppas förstås hitta lösningar för att plocka upp nya trådar.

För Johan Kristoffersson fortsätter dock tävlandet, närmast redan till helgen med VM i Höljes.

– Det blir lite firande med teamet nu först, därefter några dagar på hemmaplan innan det är dags igen. Det var bra att få komma in i tävlingsmodus efter ett ganska långt uppehåll.

Photo: QNIGAN