Rallycross

Hedström vinnare i Danmark

Trots minimala förberedelser och en fjolårssäsong med bara två tävlingshelger, visar Peter Hedström att han blir att räkna med i årets RallyX. På Danska Nysumbanan tog han hem segern i första deltävlingen före mångfaldige VM-segraren Johan Kristoffersson. Andra deltävligen slutade Peter som trea och fick göra ytterligare ett besök på prispallen.

Med blott nio testvarv i bagaget på Westombanan lastade Peter Hedström teamets Hyundai och drog mot Jylländska Nysum. Förhoppningarna var inte så värst höga, men en final kändes realistisk om allt gick Peters väg.

– Jag hade väl inga större förväntningar, men när jag var två tiondelar efter Kristoffersson på träningen och kände att bilen gick som en raket, förstod jag att det här kunde bli riktigt bra, säger Peter Hedström.

Första kvalet lämnade dock övrigt att önska, en dålig start och fyra i dammet.

– Fick ändå en bra tid och med en raketstart i Q2 och snabbaste tid där, så tändes det ett ljus.

I tredje kvalheatet rycker sedan Peter starten, men glider ut lite och får en tryckare i sidan, han slutar på femte plats i omgången. Kvalpoängen räcker till en total andraplats i kvalet.

Semifinalen blev en hårdkokt historia, där Peter ryckte starten men fick en tryckare av Belevskiy som passerade tack vare påkörningen och sedan en till av hemmaföraren Linnemann som gick pang rakt i sidan. Linnemann föll dock på eget grepp och Belevskiy fick tidstillägg för tilltaget så Peter segerade i semifinalen. Detta placerade Peter i finalens första led tillsammans med Johan Kristoffersson.

– Det var rättvist, Belevskiy tjänade tid och placeringar på tilltaget, säger Peter.

Peter får i finalen till en bra start, styr in och vrider upp sin Hyundai.

– Jag var något före Johan och han var snäll som inte tryckte ut mig, men kanske också smart som inte ville dra på sig straff.

Fem heta varv senare så kan Peter rulla över mållinjen som segrare, trots Johan Kristorrserssons attackförsök bakifrån.

– Härligt, det var svettigt, men äntligen en seger med Hyundaien, riktigt kul och bra för självförtroendet nu när jag inte kör så mycket. Att kunna visa att både jag och Hyundaien är vinnare!

Andra dagen inledde Peter med att rycka starten före Kevin Eriksson, men slog i hårt på curbs och punkteringen var ett faktum. Även i Q2 blev det problem efter lite hårda tag i första kurvan.

– Jag var helt enkelt för för hårdhänt mot bilen.

Sista kvalomgången var det en fokuserad Hedström som levererade en bestämd körning från start till mål.

– Hade en något sen inbromsning, den kostade totalsegern i Q3, men var bara en sekund efter Johan ändå, fortsätter Peter.

Det blev hårda tag även i finalen, men Peter körde smart och höll sig undan större smällar. En strategi som gav utdelning i forma av ny pallplats då han slutade trea efter Kevin Eriksson och Yuri Belevskiy.

– Det har varit en fantastisk helg, etta igår och trea idag. Bilen har varit helt perfekt och det har jag mitt fantastiska team och även Solberg att tacka för, jag använde exakt samma inställningar som Oliver körde på i Höljes, avslöjar Peter Hedström.