Rallycross

Crosskartmästaren satsar på Rallycross

Nils Andersson, mästare i Rally X Nordics Crosskartklass, står nu inför sin största utmaning hittills. Efter att ha segrat i Crosskart både 2018 och 2019, tar nu 20-åriga Andersson steget upp till Rallycross och Supercar Lites.

Foto: Dprod.se

Värmlänningen som tävlar för Motorklubben Team Westom i Arvika, hade flera alternativ innan valet föll på Rallycross. Efter att ha testat racing i V8 Thunder, Grp N Suzuki i Rally och lite olika Crosskartar föll valet till slut på Rallycross i Supercar Lites.

Det blir en full säsong i prestigefyllda Rally X Nordic, en serie som lockar de bästa förarna i landet att tävla över 8 deltävlingar i 4 länder. Nils kommer att tävla i Supercar Lites, en enhetsklass där alla kör med exakt samma material i identiska bilar och förarens skicklighet är den viktigaste faktorn.

– Det skall bli fantastiskt kul att köra Rallycross, något jag drömt om sedan jag var liten. Det blir en utmaning då jag är ny i Rallycross, medan mina konkurrenter har tävlat i flera år i den här bilen. I en enhetsklass där alla förare har samma material är det viktigt att ha ordning på alla delarna, det är de små detaljerna som avgör. När premiären i Höljes går av stapeln i maj skall jag vara maximalt förberedd, berättar Nils som till vardags studerar maskinteknik på Karlstads Universitet.

Nils mentor, dubble Världsmästaren i Rallycross, Johan Kristoffersson som är en viktig kugge i Nils utveckling var delaktig i valet av tävlingsklass.

– Efter flera framgångsrika år i Crosskart kommer det att bli en spännande utmaning för Nils att ta steget upp till Supercar Lites i en serie där jag själv började min väg mot VM-Guld i Rallycross, säger Johan Kristoffersson

Nynäshamnsbaserade företaget RX Promotion står bakom serien och har utvecklat Supercar Lites att vara ett naturligt steg på vägen för att etablera sig i Rallycrosseliten. Klassen har fostrat flera Rallycross stjärnor som t.ex. Kevin Hansen, Sebastian Eriksson, Thomas Bryntesson och bröderna Kevin och Oliver Eriksson.

– Jag har personligen följt Nils karriär sedan han började med motorsport. Det är mycket roligt samt väldigt inspirerande att se unga lovande talanger ta nästa steg i karriären med tydligt mål och focus. Nils är verkligen ett sådant exempel och kommer från Crosskart med ambition och vilja att bli bäst i SupercarLites för vidare utveckling. RallyX Nordic är byggt för att främja just detta och bidra med en platå för dom att utvecklas vidare till nästa framtida storförare, Jan-Erik Steen, CEO RX promotion AB