Rally

Ny seger och SM-guld till P-G Andersson

Med ledning från första till sista metern i Göhlins Skilling 500 kunde P-G Andersson ta sitt andra raka SM-guld i Rally-SM:s huvudklass.

Foto: Fredrik Värnebjörk

Årjängsföraren Per-Gunnar ”P-G” Andersson lät spänningen leva i Rally-SM, när han i näst sista deltävlingen satte hjulet i en stubbe och tvingades bryta. Då hade han och co-driver Anders Fredriksson tagit full poäng i de två första deltävlingarna genom att vinna totalt och i huvudklassen, Internationella 4WD. I helgen var det dags för den fjärde och sista deltävlingen, Göhlins Skilling 500 i Skillingaryd med omnejd. Tävlingen inleddes med fyra fartsträckor i mörker, något som är ovanligt i SM-sammanhang.

– Jag gillar att köra med press, så jag kan få sätta ner foten, säger P-G i ett pressmeddelande.

Han ledde SM-finalen från första metern till sista. Var snabbast av alla på elva av de femton sträckorna. Inklusive den sista, som gav fem extra SM-poäng till segraren. Full pott igen således för Andersson/Fredriksson.

– Lika bra att vi knöt ihop säcken i finaltävlingen, så att Anders hann bli frisk från magsjukan och kunde vara med mig hela vägen. Vi har ett bra paket med bra team, bra bil, bra dämpare och bra kartläsare. Och bra förare, fortsätter P-G med ett skratt.

Segern i helgen innebar att duon tog sitt andra raka SM-guld i huvudklassen, hårt trimmade moderna, fyrhjulsdrivna rallybilar. Marginalen till tvåan Pontus Tidemand, Charlottenberg, blev 28,5 sekunder efter nästan precis en timmes körning totalt i högsta tempo.

– Riktigt kul rally och jag har verkligen njutit av att få en till helg bakom ratten, kommenterar Pontus efter målgång.

– Två pallplatser på två chanser i SM får jag ändå vara nöjd med.

Men två fina resultat räckte inte för att nå någon medalj. Silver blev det istället till göteborgaren Mattias Adielsson, trea totalt i finaltävlingen och brons till Jonas Åkesson, Karlskrona.