Rally

Andraplats för Tidemand i SM-finalen

Det blev ytterligare en andraplacering för Pontus Tidemand i hans andra gästspel i årets Rally-SM. Med flera världsmästare på startlinjen var nivån i tävlingen Skilling 500 hög och det blev minst sagt fartfylld underhållning i smålandsskogarna.

Foto: EKS JC / MHrallybilder

– Riktigt kul rally och jag har verkligen njutit av att få en till helg bakom ratten, kommenterar Pontus efter målgång. Två pallplatser på två chanser i SM får jag ändå vara nöjd med och EKS JC-teamet och min kartläsare Patrik har varit fenomenala.

Årets svenska rallymästerskap avgjordes i Småländska Klevshult där tävlingen Göhlins Skilling 500 arrangerades som SM-rally för allra första gången. Av de totalt 15 specialsträckorna avklarades de första fyra redan under fredagskvällen, för att fortsätta med en intensiv lördag från tidig morgon till sen eftermiddag. Pontus och hans co-driver Patrik Barth intog snabbt andraplatsen i de totala ställningarna, strax bakom SM-ledande P-G Andersson. Placeringarna höll i sig under de 11 milen och trots att Pontus tog några sträcksegrar räckte det inte för att nå förstaplatsen.

– Det tog en stund att bli varm i kläderna och hitta rätt inställningar så vi tappade en del tid i början, men idag hittade vi alltmer in i det och jag började trivas ordentligt. Självklart vill man alltid vinna och går alltid för seger, men jag måste också påminna mig själv om att det här bara är andra tävlingen jag gör på hela året och det här är definitivt en sport som är en färskvara. P-G drog det längsta strået igen, men ser man till sträcktider så har vi varit väldigt jämna på merparten av sträckorna. Det har ofta bara skiljt någon sekund och det har växlat vem av oss som varit snabbast. Det ser jag som positivt och det är fantastiskt roligt att det är så hög nivå i SM. Jag hade gärna kört en tävlingsdag till för att se om vi hade lyckats avancera, skrattar Pontus.

De två inhoppen i Rally-SM är de enda två tävlingar Pontus kört i år, vilket är en enorm skillnad jämfört med hur schemat brukar se ut för VM-föraren. Men att motivationen att fortsätta kämpa sig uppåt och framåt finns där, det råder det inga som helst tvivel om.

– Jag vill helst hoppa in i rallybilen redan imorgon igen! Det här har varit ett väldigt speciellt år med allt som pandemin förde med sig och inget blev som det var tänkt. Men nästa år hoppas jag på mer normalt rallykörande med mina mått mätt och vi tittar absolut på hela program för kommande säsong. Vad det än blir så är jag säker på att 2022 blir ett spännande år, säger Pontus.