Racing

Positivt avslut för snabb Felix Rosenqvist i Indycar-finalen

Felix Rosenqvist avslutade NTT INDYCAR SERIES-säsongen 2021 med ett positivt besked i finalen i Long Beach, Kalifornien, där han uppvisade konkurrenskraftig fart under hela helgen.

Rosenqvist höll sig högt upp i resultatlistan i både träning och kval på den tekniska stadsbanan utanför Los Angeles, och slog sig fram hela vägen till femte plats på gridden efter att ha nått avslutande kvalsegmentet Firestone Fast Six för tredje gången på de sista sex loppen.

Foto: Arrow McLaren SP

Rosenqvist fortsatte att figurera i täten under inledningen av söndagens 85 varv långa finalrace, där han snabbt avancerade till fjärde plats förbi fransosen Simon Pagenaud på det första varvet.

Rosenqvist låg tvåa som bäst under en period av loppet, men föll sedan tillbaka i det strategiska spelet i samband med en gulflaggsperiod runt de första depåstoppen och tog till slut målflagg på 13:e plats.    

Loppet i Long Beach vanns av amerikanen Colton Herta. 2021 års INDYCAR-titel landar hos spanjoren Alex Palou.

– Det kändes ganska bra i början av loppet, och jag kunde hänga med i tempot trots att jag hade två stora bromsplattor på däcken och svårt att få stopp på bilen, säger Felix Rosenqvist. Det hade kunnat bli riktigt bra idag, men tyvärr försvann alla chanser när vi inte gick i depå direkt under gulflaggen. Det är så det blir ibland, det är snabba beslut. Allt som allt tycker jag ändå att det känns positivt att kunna avsluta säsongen med så pass bra fart som vi haft den här helgen. 

Rosenqvist slutar, efter en tung säsong där han bland annat tvingades stå över två race i sviterna efter den våldsamma kraschen i Detroit, på 21:a plats i NTT INDYCAR SERIES 2021. Smålänningens bästa resultat under säsongen – hans första för nya teamet Arrow McLaren SP – är en sjätteplats vid Grand Prix of Portland tidigare i september.

– Säsongen har naturligtvis varit en stor besvikelse, men vi har tagit oss igenom den tillsammans och vi har sett potentialen nu mot slutet, avslutar Felix Rosenqvist. Jag vill tacka hela teamet, och särskilt gänget på bil #7, för allt stöd och allt hårt jobb som oavbrutet har lagts ner. Jag vill även tacka alla som följt mig hemifrån och på plats och som fortsätter att tro på mig. Jag är övertygad om att vi kommer gå stärkta ur det här inför nästa säsong. Vi kommer tillbaka, och då ska det gå fort! 

Felix Rosenqvist fortsätter, som redan kommunicerats, i Indycar 2022.

#7: Felix Rosenqvist, Arrow McLaren SP Chevrolet with fans